latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:16 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Nelegalni prevoznici ugrozili funkicionisanje autobuske stanice Pale (VIDEO)

Nelegalni prevoz putnika potpuno je ugrozio funkicionisanje autobuske stanice Pale. Zbog toga je morao intervenisati Inspektorat za saobraćaj RS, koji je nizom akcija protiv nelegalnih prevoznika iz Srbije, pokušao da suzbije ovu pojavu.
Autobuska stanica Pale - Foto: klix.ba
Autobuska stanica PaleFoto: klix.ba

Turističke agencije i privatnici iz Srbije su glavni krivci za nelegalni prevoz, kaže glavni republički inspektor za saobraćaj. To je, dodaje, razlog što u rješavanju ovog problema učestvuju svi, posebno u graničnom pojasu od Višegrada do Zvornika.

Branislav Drašković, glavni republički inspektor za saobraćaj Srpske, kaže da inspektorat u posljednjih 60 dana intenzivno radi na suzbijanju ovog problema.

"Danas sa zadovoljatvom mogu reći da je problem u dobroj mjeri suzbijen. On do kraja nije riješen, nelegalnom prevoza će uvijek biti, ali zato postoje kontrolni organi koji takve slučajeve treba da riješe", ističe Drašković.

Opštinske vlasti Pala zaodovoljne su rezultatima akcije na sprečavanju nelegalnog prevoza putnika, ali upozoravaju da moraju biti nastavljene stalne kontrole.

Boško Јugović, načelnik opštine Pale, naglašava da treba da postoje stalne kontrole na granicama i određenim punktovima ili međutačkama kako bi nelegalni prevoznici bili spriječeni da rade.

"Takvi prevoznici koji nelegalnim prevozom izbjegavaju plaćanje poreza državi dovode u pitanje poslovanje čitavog sistema, a ne samo autobuske stanice u Palama. Oni ugožavaju prevoznike koji žive od toga i koji, s jedne strane, plaćaju obaveze državi, a s druge strane gube putnike", kaže Јugović.

Nelegalni prevoz nije samo problem Pala nego i drugih opština Istočnog Sarajeva. Za normalizaciju situacije neophodno je da Parlament BiH usvoji izmjene zakona kojima će kazne za nelegalne prevoznike povećati u odnosu na trenutnih 200 maraka.

U autobuskoj stanici Pale tvrde da su više puta zatvarali stanicu i nadaju se da će se, konačno, stati u kraj nelegalnim prevoznicima.