latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:17 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Laktaši: Završena regulacija korita rječice Stupčevice

U Laktašima je završena regulacija korita rječice Stupčevice u okviru projekta FEMRED -upravljanja vanrednom situacijom, poplavama i smanjenju rizika od poplava. Radovi su finasirani sredstvima Evropske unije, uz učešće opštine.
Laktaši - Korito rječice Stupčevice - Foto: RTRS
Laktaši - Korito rječice StupčeviceFoto: RTRS

Zbog zaraslog kanala, stanovnici čije kuće su u blizini Stupčevice, strahovali su svaki put kada su padavine bile obilnije. U saradnji sa nevladinom organizacijom LIR evolucija, uređeno je 320 metara korita. Preostaje još da se uredi dio toka do ušća u Vrbas.

Vrijednost radova je 34.000 maraka, od čega je opština Laktaši sufinasirala 7.500 maraka. Osim uređenja vodotokova i revitalizacije crpnih stanica Projektom FEM RED koji se realizuje u četiri opštine, predviđene su i druge aktivnosti na smanjenju rizika od poplava.

Branko Zlokapa iz konsultantske kuće "Lir evolucija" iz Banjaluke ističe da ovaj projekat podrazumijeva i analizu, te poboljšanje opštinskih akcionih planova. Kako ističe, urađene sui dvije terenske pokazne vježbe spašavanja na vodi.

Čišćenje kanala i regulacija vodotokova, osim u Laktašima u okviru FEMRED projekta obaviće se i u opštinama Srbac, Derveta i Novi Grad. Ukupna vrijednost projekta je 217 hiljada eura, a finansira ga Evropska unija, dok su opštine obezbijedile lokalno sufinansiranje.