latinica  ћирилица
16/08/2017 |  16:08 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Bijeljina: Seminar o kontroli proizvoda pod oznakom "bez GMO" (VIDEO)

Nedavno usvojene smjernice za označavanje i kontrolu prehrambenih proizvoda koji ne sadrže genetski modifikovane organizme, bila je tema seminara koji je u Bijeljini organizovan na inicijativu Agencije za bezbjednost hrane u BiH. BiH je jedna od 14 zemalja regiona koja je usvojila standard za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanje hrane bez GMO.

Oznaka "Bez GMO" može se primjenjivati na proizode na bazi biljaka, prerađevina i proizvode životinjskog porijekla. Izrađena je u cilju da omogući slobodu izbora hrane potrošačima, što je već odavno praksa u evropskim zemljama. Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ podrška je projektu koji tek treba da zaživi i u BiH.

BiH je među 14 zemalja dunavske regije koje su potpisale Dunav soja deklaraciju koja podrazumijeva dva dokumenta – Standarde za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanje hrane proizvedene bez GMO i Standarde za kontrolu genetski nemodifikovane proizodnje zasnovane na riziku. U BiH je zabranjena upotreba GMO, a ovim smjernicama biće regulisan i promet i upotreba GMO soje.

Na proizvođačima hrane je, da nakon sertifikacije, označe svoje proizvode, za šta su potrošači itekako zainteresovani. Iskustva sa organski proizvedenom hranom pokazuju da su na tržištu vrlo traženi proizvodi, jer potročač želi da zna šta kupuje. Više od 90 odsto potrošača se izjasnilo da ne želi da ih koristiti.

Da bi hrana nosila oznaku Bez GMO, za prehranu, aditive ili pomoćna sredstva u preradi hrane ne mogu se koristiti GMO i proizvodi koji nastanu iz ili od GMO-a. Na proizvođačima hrane je da odluče hoće li sertifikovati svoje proizvode i označiti ih da su bez genetski modifikovanih organizama.