latinica  ћирилица
16/08/2017 |  17:57 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Serija o Aliji Izetbegoviću prekrajanje istorije (VIDEO)

Serija o Aliji Izetbegoviću, kako je vide filmski kritičari, nastavak je onoga što je početo filmom o Gotovini - balkanskog sukoba koji se preselio na platno. U prilog tome govori činjenica da je režiser serije Ahmed Imamović, koji je u svojim dosadašnjim ostvarenjima, Srbe predstavljao, praktično, kao naciste.
Ahmed Imamović i Bakir Izebegović (Foto: vijesti.ba) -
Ahmed Imamović i Bakir Izebegović (Foto: vijesti.ba)

Ako bi se neko nekada pozabavio kinematografskim aspektom sukoba na Balkanu, Go West, film, u kojem su Srbi predstavljeni kao nacisti i u koji je Imamovićeva mašta smjestila i vagone kojima se Bošnjaci transportuju u logore, bio bi u vrhu najkontroverznijih. Činjenica da za seriju nije izabran neko od mnogo poznatijih bošnjačkih režisera, poput Danisa Tanovića ili Јasmile Žbanić, mnogo govori o seriji, kažu kritičari.

"Činjenica je da se niko od tih ljudi koji imaju veću reputaciju, nije uhvatio te teme, već to radi Imamović koji nije u njihovom rangu. Njegov film Go West je čisti rasistički prikaz Srba", rekao je režiser Dimitrije Vojnov.

Za Imamovićevu najavu da će Aliju tretirati, ne kao političara, već kao oca, roditelja i supranika u šahovskoj partiji, Nele Karajlić kaže da je isto kao govoriti o slastičarnici a ne o kolačima, navodeći da je u BiH, sve propaganda.

"Da pravite film o zaštiti životne sredine, on u BiH postaje propaganda. Ono što je jasno jeste da se, kroz priču o Aliji Izetbegoviću, vjerovatno želi baciti posebno svjetlo na istoriju te nesrećne zemlje koje će sigurno navijati za onu stranu koja se ne poklapa sa mojim mišljenjem", ističe Karajlić.

Istoričar, Muharem Bazdulj, kaže da je poznat odnos predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i pokojnog Alije Izetbegovića koji mu je na samrti rekao da mu je Bosnu ostavio u amanet, te da očekuje da će Turci kroz seriju ispuniti dnevnopolitička očekivanja.

Dimitrije Vojnov očekuje i neku vrstu prekrajanja istorije s obzirom na to da će se serija baviti Izetbegovićem i prije rata u BiH.

"Mislim da je ideja da se ovim filmom prikaže jedan kontinuitet te borbe i da se zapravo pokaže kako je položaj Izetbegovića u društvu, kao i položaj naroda bio takav da je ta višedecenijska borba na kraju rezultirala nastajanjem države", kaže Vojnov.

Biografija čovjeka koji je dva puta robijao i imao značajnu ulogu u raspadu Јugoslavije, itekako je zanimljiva. Ali ako je suditi po dosadašnjoj bošnjačkoj kinematografiji, i serija o Aliji biće dio političko - propagandnog programa.