latinica  ћирилица
16/08/2017 |  18:14 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

BORS: Obustaviti finansiranje Instituta za nestale BiH (VIDEO)

Radom Instituta za nestala lica BiH nezadovoljni su i u Boračkoj organizaciji Republike Srpske. Nezadovoljni su radom imenovanih Srba u Institutu, ali i time što nije uspostavoljena evidencija nestalih lica u Bosni i Hercegovini.
jednica BORS-a u Loparama - Foto: SRNA
jednica BORS-a u LoparamaFoto: SRNA

Članovi Predsjedništva Boračke organizacije RS ogorčeni su radom srpskih predstavnika imenovanih u rad Instituta za nestala lica BiH jer smatraju da su glavni krivci što su svojim odlukama verifikovali sve odluke koje idu na štetu srpskih žrtava iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Glavni problem je, kako kažu, što Institut do sada, iako je imao rok od godinu dana, nije uspostavio evidenciju nestalih lica u BiH.

"To je za nas zlo ako dajemo novac u pogrešne ruke. Način izbora srpskih predstavnika je katastrofalan, jer međunarodne komisije biraju predstavnike Srba da zastupaju srpski narod, a znamo kakvi su to ljudi. Boračka organizacija ima podatke da u protekloj godini nijedan nestali Srbin nije pronađen", rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Boračke organizacije razgovarano je i o mogućnostima ostvarivanja penzije za lica koja su navršila 65 godina života, ali nemaju 15 godina radnog staža. Prema evidenciji Fonda PIO broj takvih lica u Srpskoj je 3.486.

"Nije logično da se mora postaviti nekakva minimalna granica, pogotovo što većina od nepunih 3.500 saboraca imaju dupli radni staž koji nije uplaćen za one koji imaju manje od 15 godina staža, i to im čini prepreku da bi mogli ostvariti pravo na minimalnu penziju", rekao je Milomir Savčić,predsjednik BORS-a.

"Fond PIO Republike Srpske primjenjuje zakone i zato treba tražiti druga rješenja, van postojećih, da bi se oni mogli primijeniti", rekao je Savčić.

Članovi Predsjedništva Boračke organizacije razgovarali su danas i o uvođenju Suda časti čime bi se u rad ove organizacije uvelo više reda i odgovornosti u radu.