latinica  ћирилица
16/08/2017 |  18:48 ⇒ 17/08/2017 | 11:08 | Autor: RTRS

Izgradnja mosta na Pelješcu nema zvaničnu podršku bošnjačke strane (VIDEO)

Da svako vuče na svoju stranu mimo logike, zakona i Ustava i da za to prima platu – u BiH nije novo. To potvrđuje i slučaj Pelješki most. Dok hrvatski član Predsjedništva tvrdi da postoji bezrezervna podrška za taj projekat, bošnjački podsjeća da zvanične podrške nema, a srpski se u to ne bi miješao ako ne mora. A ako mora, onda da se tu doda i most na Savi.
Pelješki most - Foto: vecernji.hr
Pelješki mostFoto: vecernji.hr

Šta je zvaničan stav BiH kada je riječ o gradnji Pelješkog mosta u BiH se danima nagađa, a zvanični predstavnici države imaju različita tumačenja. Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, sve je jasno – Hrvatska ima bezrezervnu podršku da gradi most. Iz SDA poručuju da to nije istina i da Čović nepoštuje Ustav iznoseći stavove koji nisu usaglašeni sa ostalim članovima Predsjedništva.

"Nedopustivo je da Čović umjesto obavezujućeg zastupanja interesa BiH, zastupa interese druge države i nastoji da opravda postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN o pravu mora i dugoročnim interesima BiH", stoji u saopštenju SDA.

Iz SDA se pozivaju na dokument Predsjedništva iz 2007. godine u kome se jasno navodi da podrške za Pelješki most nema dok se ne riješi pitanje granice. S druge strane, Čović zvaničnim smatra stav Komisije koja je pregovarala sa Hrvatima 2006. godine, kada su svi uslovi iz BiH prihvaćeni, a specifikacija mosta urađena prema mjerama koje je BiH tražila. Otkako je on član Predsjedništva, kaže, o tome se nije razgovaralo, iz čega zaključuje da to znači podršku Hrvatskoj.

"Pune tri godine ova tema nije bila na dnevnom redu Predsjedništa BiH, niti je o tome razgovarano na zvaničnom nivou jer se podrazumijevalo podrazumijevalo da je data potpuna saglasnost s obzirom da je Hrvatska ispoštovala sve predviđene uslove oko projekta izgradnje Pelješkog mosta", rekao je Čović.

Gdje je Čović vidio saglasnost ako Predsjedništvo BiH od 2007. godine nije mijenjalo eksplicitan stav da podrške nema, nije objasnio. Možda u stavu Komisije, čiji stav nikad nije verifikovan u Savjetu ministara, niti u Predsjedništvu.

"Kada su radne grupe okončale svoj sastanak, na službenim dokumentima koji su potpisale obje strane, od skoro 20 članova, jednoglasno je zaključeno da rješavanje prilaza Neumu, neškodljiv prilaz Neumu, ni u kojem slučaju ne prejudicira ishod niti postupak utvrđivanja granice na moru", istakao je Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Dok Hrvati i Bošnjaci odmjeravaju snage više od godinu dana pred izbore u BiH, srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić, podržaće gradnju mosta, ako se ispune tri uslova.

"Oni će dobiti most na  Pelješcu, mi normalan pristup našim vodama, dobiti pravo izlaska na otvoreno more i konačno riješiti pitanje mosta u Gradišci", kaže Ivanić.

Dok se u BiH nadmudruju, šta je jače – Ustavne nadležnosti Predsjedništva ili stav državne Komisije, iz Hrvatske poručuju – most se gradi bez odgađanja jer je Evropska unija odobrila sredstva, a sa komšijama ćemo se objasniti. Јoš samo da se komšije objasne u svom dvorištu.