latinica  ћирилица
16/08/2017 |  19:55 | Autor: RTRS

Počelo ponovljeno suđenje Oliveru Ivanoviću

Prvi dan ponovljenog suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću počeo je ispitivanjem svjedoka tužilaštva Ise Mustafe (55) iz Kosovske Mitrovice.
Oliver Ivanović - Foto: SRNA
Oliver IvanovićFoto: SRNA

Mustafa je ostao pri svim svojim iskazima sa prethodnog suđenja.

Sud je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora i proces vratio na početak.

Novo suđenje odnosiće se samo na jednu tačku optužbe vezanu za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u aprilu 1999. godine. Pred ulazak u sudnicu Ivanović, koji se brani sa slobode, izjavio je da je optimista i da se nada pravnoj, a ne političkoj presudi.

Advokat Nebojša Vlajić je rekao da je odbrana očekivala da suđenje bude efikasnije i da traje kraće nego što je bilo prethodno, ali da vidi da se ipak vodi na isti način i da će možda trajati i duže.

- Mislim da se sve ovo mora ubrzati i da ovaj postupak mora da bude znatno ekspeditivniji, međutim to ne zavisi od nas, jer smo mi danas u rukama javnog tužioca koji misli da ima sve vrijeme ovoga svijeta - rekao je Vlajić.

Komentarišući odbijanje zahtjeva odbrane da određeni pojedinci ne budu smatrani kao oštećena lica, Vlajić je rekao da je to odluka suda na koju će "uložiti žalbu, ne posebnu, nego žalbu na presudu".

- To nešto puno u ovom postupku neće promijeniti, ali mi smo željeli da imamo čistu situaciju da znamo tačno ko je oštećen. Vijeće smatra drugačije od nas. Vidjećemo šta će reći drugostepeni sud koji je i do sada pokazao da ima različito mišljenje od prvostepenog, pa je njihove odluke ukidao - rekao je Vlajić.

Izvor: B92