latinica  ћирилица
16/08/2017 |  20:29 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Likovno saborovanje u čast Branislava Baneta Višta

U Doboju je večeras svečano otvoreno prvo likovno saborovanje u čast proslavljenog dobojskog akademskog slikara Branislava Baneta Višta, koje će trajati do petka, 18. avgusta.
Doboj - izložba - Foto: SRNA
Doboj - izložbaFoto: SRNA

"Bane je, prije svega, bio dobar umjetnik i čovjek, a likovno saborovanje je dobar način da se sačuva sjećanje na njegov rad", rekao je novinarima akademski slikar Savo Petković.

Petković je rekao da je Bane bio boem koji je živio na svoj način.

Direktor Turističke organizacije grada Doboj Vladimir Marković istakao je da će u naredna tri dana ova lokalna zajednica biti u znaku slikarstva i umjetnika iz Doboja i okoline.

"Generalno, umjetnost je nepravedno zanemarena i mi pokušavamao da održimo lijepo sjećanje na proslavljenog akademskog slikara Višta, koji je jedan od najpoznatijih umjetnika na ovim prostorima. Nećemo dozvoliti da njegova djela i sjećanje na njegov lik padnu u zaborav", naglasio je Marković.

On očekuje da ovo likovno saborovanje postane tradicija i da zainteresuje mlađe naraštaje za slikarstvo.

Nakon svečanog otvaranja prikazan je kratki film o životu i djelu Višta.

Gosti manifestacije bili su pjesnik Goran Lazović i glumac Ljubivoje Tadić, koji će sutra izvesti predstavu "Čujte Srbi, čuvajte se sebe" po tekstu Arčibalda Rajsa.

Manifestacija će biti završena u petak, 18. avgusta, kada će predstavnici "SroArta" i Akcije "Školama u pohode" inicijatoru likovnog saborovanja Јovici Brkiću uručiti Veliku godišnju nagradu za doprinos u kulturi i očuvanju tradicije.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija grada Doboj i Gradska uprava, uz pomoć restorana "Gracija", gdje se održava likovno saborovanje.

Izvor: SRNA