latinica  ћирилица
16/08/2017 |  21:31 | Autor: RTRS

Oliver Stoun: Putin je realan političar

Slavni režiser na filmskom festivalu u Sarajevu govorio o svom "junaku"; Donald Tramp udara u ratničke doboše i može izazvati katastrofu

Slavni režiser Oliver Stoun prekjuče je, predstavljajući svoj "Intervju s Putinom" na Filmskom festivalu u Sarajevu, gdje je ovjenčan i priznanjem za doprinos filmskoj umjetnosti, pojasnio kakvu priču donosi ovo djelo - za koje kaže da je "vrhunac njegovog čudnog života američkog filmaša".

- Film o ruskom predsjedniku je poziv na mir, a na ekrane dolazi u jeku drugog hladnog rata, u zastrašujućim okolnostima u kojima SAD klize u situaciju u kojoj je reakcija Rusije sve vjerovatnija, a upravo to žele brojni američki neokonzervativci i demokrate, pristalice Hilari Klinton - rekao je trostruki oskarovac.

U razgovoru nakon četvoročasovne projekcije "Intervjua s Putinom", Stoun se dotakao nemoći Trampa i njegovog pogubnog uticaja u mnogim segmentima unutrašnje, ali prije svega spoljne politike, poput prijetnji vojnim intervencijama.

- Tramp trenutno udara u ratničke doboše jer je to popularno, ali je nažalost i opasno, ne samo za Venecuelu ili Sjevernu Koreju već za cijeli svijet, pošto jedna stvar vodi ka drugoj. To može izazvati katastrofu.

Stoun je kritikovao najveće američke medije zbog njihovog konzervativnog i izraženog antiruskog stava, a dotakao se i ogromnog uticaja koji na medije i javnost ima CIA.

Naglasio je da se radeći intervjue sa Putinom nije oslanjao na nadmeni pristup američkih novinara, već je ruskom lideru pristupio kao filmadžija. Otkrio je da Putin vrlo realistično sagledava američkog kolegu, da je svjestan Trampovih ličnih ograničenja, ali i toga da Tramp nije taj koji uistinu određuje američku politiku.

Putina je uporedio sa pragmatičnim političarem tipa Bizmarka ili Meterniha, dok je publika primijetila Putinovu erudiciju i britak intelekt.

Izvor: Novosti