latinica  ћирилица
17/08/2017 |  13:44 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Veliki uspjeh: Naučnici izliječili alergiju na kikiriki!

Australijski istraživači su postigli neočekivano veliki uspjeh u liječenju alergije na kikiriki kod djece.
Orašasti plodovi (Foto: Thinkstock) -
Orašasti plodovi (Foto: Thinkstock)

Manja klinička studija sprovedena na Istraživačkom institutu Merdok ispitivala je dejstvo eksperimentalnog imunoterapijskog tretmana, koji je na kraju izliječio alergiju kod dvije trećine mališana. Što je još važnije, njihova preosjetljivost na kikiriki nije se javljala ni u naredne četiri godine.

- Ova djeca mogu da jedu kikiriki koliko god požele, nakon što su primila tretman - kaže vođa istraživanja profesor Mimi Teng.

Alergija na kikiriki je jedan od najčešćih uzroka anafilaktičkog šoka, alergijske reakcije opasne po život koja uzme mnogo dječjih života.

Teng je zbog toga osmislila tretman koji kombinuje probiotike sa oralnom imunoterapijom na bazi kikirikija, poznatom kao PPOIT. Ovaj tretman je dizajniran tako da reprogramira reakciju imunog sistema na kikiriki i na kraju dovede do tolerancije na tu namirnicu.

U istraživanju je učestvovalo 48 djece koja su nasumično dobila ili probiotik Lactobacillus rhamnosus sa proteinom iz kikirikija ili placebo i tu terapiju dobijali su jednom dnevno tokom 18 mjeseci. Količina proteina iz kikirikija se postepeno povećavala.

Na kraju tretmana, 82 odsto djece proglašeno je izliječenim od alergije u poređenju sa samo četiri odsto u placebo grupi. Od toga, 70 odsto je bilo tolerantno na kikiriki i poslije četiri godine.

Teng kaže da su rezultati uzbudljivi i da su ispitanicima promijenili život.

Izvor: Agencije