latinica  ћирилица
22/08/2017 |  21:42 | Autor: RTRS

Koliko dugo smijete da držite sir u frižideru?

Ukoliko imate naviku da bacate sir čim se na njemu pojave prvi tragovi buđi, možda ste protraćili savršeno jestivu hranu, kažu stručnjaci.

Koliko dugo smijete da držite sir u frižideru zavisi pretežno od vrste sira, prenosi Independent.

Neotvoreno pakovanje tvrdih sireva poput parmezana i čedara možete da čuvate dva do četiri mjeseca u frižideru, odnosno osam mjeseci u zamrzivaču, piše "Tejsting tejbl". Јednom kada načnete ambalažu, trebalo bi pojesti ovu ukusnu namirnicu u roku od šest nedjelja.

Ukoliko primijetite da se na površini tvrdih sireva pojavila buđ, to ne znači da ih treba baciti, kaže doktor Alisa Hoking za ABC.net. Јednostavno odstranite površinski sloj sira i on će ponovo biti bezbjedan za upotrebu.

Grijer, gauda i drugi polutvrdi sirevi mogu da izdrže dvije do tri nedjelje u frižideru nakon otvaranja, odnosno dva mjeseca ukoliko je pakovanje neotvoreno.

Meki sirevi sadrže najveću količinu vlage, pa im je i rok trajanja najkraći. Zato bi trebalo da ih pojedete u roku od dvije nedjelje nakon otvaranja. To se odnosi na sireve poput brija, fete i kamemebera.

Ukoliko ste primijetili da se neki od mekih sireva ubuđao ili da ne miriše kako treba, najbezbjednije bi bilo da ga ipak bacite, s obzirom na to da se buđ najbrže stvara u ovoj vrsti namirnice.

Izvor: Agencije