latinica  ћирилица
23/08/2017 |  09:03 | Autor: RTRS

Koliko dugo treba piti antibiotike?

Nova saznanja u vezi sa upotrebom antibiotika stižu iz Engleske, nakon istraživanja koje je obuhvatilo hiljadu pacijenata.

Naučnici Univerziteta u Sauthemptonu su saopštili da bi ljekari trebalo da upozore pacijente da pričekaju dva dana prije nego što počnu sa uzimanjem prepisanih antibiotika, kao i da ne bi trebalo da ih uzimaju duže od pet dana.

Britanski istraživači ovo tvrde nakon istraživanja koje su sproveli, a koje je obuhvatilo hiljadu pacijenata koji su imali probleme sa grlom.

Odlaganje početka terapije antibioticima za dva dana može da smanji količinu upotrebljenih lijekova, a koje često uzimamo više nego što nam je zaista potrebno, kao i da na taj način redukujemo rastuću prijetnju bakterija otpornih na antibiotike.

Preveliki broj prepisanih antibiotika čini bakterije imunim, pa nastaju takozvane superbakterije, koje su smrtonosne.

Puno infekcija grla raščisti se samo od sebe, bez uzimanja lijeka - navode naučnici.

Pri tome se pacijenti, ako imaju recept, osjećaju sigurno, jer u svakom trenutku mogu podići svoj lijek bez novog odlaska doktoru.

Druga studija, sprovedena na Univerzitetima Oksforda i Saseks, pokazala je da antibiotike treba piti samo pet, a ne deset, koliko savjetuje većina ljekara.

Izvor: Mondo