latinica  ћирилица
28/08/2017 |  18:51 | Autor: RTRS

Otkrijte tajnu mladog mozga u poznim godinama

"Đuskanje" je odlična stvar za mozak, ali i za tijelo, u poznijim godinama, navodi jedna nedavna studija objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience.
Starost i mladost (Foto: Thinkstock) -
Starost i mladost (Foto: Thinkstock)

Mješovita grupa 68-godišnjaka učestvovala je u 18-mjesečnom programu vježbi koje su se sastojale od nedjeljnog kursa časova plesa ili kursa fizičke izdržljivosti i fleksibilnosti.

Kako navodi glavna autorka studije doktorka Katrin Rehfeld, iz njemačkog centra za nurodegenerativne bolesti u Marburgu, u oba slučaja otkriveni su obrnuti znaci starenja mozga.

"Dvije različite vrste fizičke vježbe, ples i trening izdržljivosti, povećavaju zonu mozga koja se sa starošću smanjuje. Kada se njihovi efekti uporede, pokazalo se da je jedino ples vodio značajnoj promjeni ponašanja u smislu poboljšanja ravnoteže."

Kako ljudi stare, regija hipotalamusa (koja je, imeđu ostalog, zadužena za pamćenje, učenje i ravnotežu) teži da se smanjuje. Ta moždana regija je, takođe, podložna oboljenjima kao što je Alchajmerova bolest.

I ples i trening izdržljivosti utiču na proces koji je suprotan od njenog smanjenja. Prethodne studije su došle do zaključka da fizička vježba utiče na mozak, ali je ova prva koja se bavila time koji konkretan tip vježbi je najbolji za mozak.

Zaključeno je da je ples vježba koja u tome najbolje uspijeva, najvjerovatnije zbog mentalne snage koja je potrebna da bi se svake nedjelje naučili novi koraci i stekla rutina u igri.

S druge strane, fizičke vježbe podrazumijevaju repetitvnost pa, iako "vježbaju" mozak to čine u manjem obimu.

Tim naučnika sada, na osnovu rezultata istraživanja, radi na sistemu treninga koje će kombinovati obje vrste vežbi.

Izvor: B92