latinica  ћирилица
29/08/2017 |  18:23 | Autor: RTRS

Kad se odrasli zaigraju, tržište igračaka cvjeta

Kultura zadovoljavanja potrebe za zabavom svojstvenom dječijem uzrastu postaje sve rasprostranjenija među odraslima u Јužnoj Koreji.
Lego kocke - Foto: RTS
Lego kockeFoto: RTS

Zahvaljujući tome što su danas zaposleni, a nerijetko imaju i značajna primanja, takvi ljudi napokon mogu da udovolje sebi i nabavljaju igračke koje su bile van njihovog domašaja u djetinjstvu, kada su bili potpuno zavisni od svojih roditelja, navodi južnokorejska agencija Јonhap.

- Kada odrastete, dođete do unosnog posla i obezbijedite finansijska sredstva, možete biti odvažniji u kupovini igračaka do kojih je bilo teško doći kada ste bili mali... To je dobra strana odrastanja - ističe 28-godišnji Kolin Kang, kancelarijski službenik iz Seula čija su strast igračke nastale na osnovu filmskog serijala "Ratovi zvijezda".

On kaže da takve igračke nabavlja preko interneta, ali i na klasičan način, kao i da sa prijateljima često posjećuje izložbe igračaka, i čak putuje u inostranstvo radi kupovine rijetkih primjeraka kakvih u njegovoj zemlji nema.

Igračke mu, kako kaže, omogućavaju povratak u srećno i bezbrižno djetinjstvo.

- Svaka igračka kazuje svoju priču, i za mene, da tako kažem, one predstavljaju vezu između prošlosti i sadašnjosti - ističe on.

Јoš jedan od mnogih primjera je 33-godišnji Kvon Seok-hun, takođe kancelarijski službenik iz Seula, koji sakuplja figurice i modele animiranih likova, a njegov ljubimac je robot Gundam.

- Uživam u razmišljanju o kupovini figura likova iz serije "Gundam", u tome da ih gledam izložene u prodavnicama, kao i da ih donesem kući, sastavljam ih i obratim pažnju na svaki detalj dok ih bojim - rekao je on za Јonhap.

- Kada su dovršene, osjećam se srećno, kao da sam se popeo na planinski vrh, i vrlo često se na neki način emotivno vežem za njih - kaže Kvon, navodeći da mu ova sklonost pruža i preko potrebni predah od profesionalnog života, koji karakteriše nužnost da se bude bolji od konkurencije.

Zahvaljujući ljudima kao što su Kolin i Kvon, ustalio se izraz "kidalt", koji, kao složenica nastala od engleskih riječi "kid" ("klinac") i "adult" ("odrastao"), označava odrasle osobe u čija interesovanja izrazito spadaju razni simpatični likovi, šarene kockice od plastike, plišane životinje i druge igračke koje mnogi smatraju isključivo namijenjenim djeci.

Stručnjaci kažu da ovakva sklonost pruža utočište od često nelagodne stvarnosti, ali i omogućava prijatne fantazije o nemogućem, naročito kada je riječ o naklonosti prema junacima sa natprirodnim moćima, kao što su Ajron Men i Spajdermen.

Ovaj trend ide na ruku proizvođačima popularne elektronike i igračaka, navodi Јonhap, napominjući da je, prema podacima južnokorejske državne agencije za kreativne sadržaje, tržište proizvoda namijenjenih "kidaltima" 2016. godine vrijedilo preko 880 miliona dolara.

Izvor: Tanjug