latinica  ћирилица
29/08/2017 |  18:50 | Autor: RTRS

Mnogi će ostaviti pušenje kada pročitaju ovaj tekst

Stariji pušači imaju veće izglede da budu fizički slabiji od svojih vršnjaka koji nikad nisu pušili ili su ostavili pušenje, pokazuje nedavno istraživanje.

Naučnici su proučavali Britance starije od 60 godina koji nisu pokazivali simptome fragilnosti, stanja kod koga je tjelesna snaga manja a zbog koga su te osobe ranjivije i lakše postanu nemoćne u slučaju bolesti ili povreda poput pada.

Nakon četiri godine praćenja ispitanika pokazalo se da su pušači imali 60 odsto veće izglede da postanu krhki od drugih učesnika istraživanja koji nisu pušili, piše Rojters.

"Oni koji su u prošlosti prestali da puše nisu imali isti rizik fragilnosti, što sugeriše da prestanak pušenja ima vjerovatne koristi čak i kasnije u životu", izjavio je vođa studije Gotaro Kođima sa Londonskog univerzitetskog koledža. Iako je fragilnost povezana sa starenjem, ona nije neizbježna.

Njeni simptomi su gubitak težine, slabost, sporiji hod, nizak nivo tjelesne aktivnosti i smanjena mišićna masa. Krhke starije osobe imaju veći rizik od padova, fraktura, hospitalizacije i smanjenja mentalnih sposobnosti.

Britansko istraživanje obuhvatilo je 2.542 starije osobe. Na početku istraživanja 56 odsto učesnika opisano je kao snažno i nisu imali nijedan znak krhkosti, dok su ostali imali jedan ili dva simptoma - što je nedovoljno da bi bili uključeni u grupu fragilnih osoba.

Bivših pušača bilo je 1.113, a sadašnjih 261. Pušači su imali povećani rizik fragilnosti čak i kad su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji mogu da igraju ulogu: životnu dob, pola, konzumiranje alkohola, obrazovanje, prihode i kognitivne funkcije.

Bivši pušači nisu, čini se, imali povećani rizik od krhkosti, nezavisno od toga da li su prestali da puše prije mnogo godina ili nisu.

Slika je bila drugačija kod onih koji su patili od hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), uobičajene komplikacije kod pušača, koja je povezana sa povećanim rizikom od neravnoteže, slabosti mišića, slabljenja kostiju, nesvjestica i padova.

Naučnici su zaključili da pušači imaju veće izglede da razviju fragilnost zbog KOPB-a, a ne zbog samog pušenja. Studija pušačima daje još jedan razlog da prestanu da puše, kaže dr Timu Niranen sa Bostonskog univerziteta.

"Osim što izaziva rak, pušenje može da ošteti srce, pluća, krvne sudove, usnu duplju, reproduktivne organe, kosti, kožu i oči", kaže Niranen, koji inače nije bio uključen u istraživanje.

Izvor: b92