latinica  ћирилица
31/08/2017 |  19:55 | Autor: RTRS

Šta nokti otkrivaju o vašem zdravlju?

Od neravnina do listanja, evo šta o vama otkriva stanje noktiju i kako da ga popravite.
Nokti i zdravlje (Foto: Thinkstock) -
Nokti i zdravlje (Foto: Thinkstock)

Kao i koža, i nokti govore mnogo o našem opštem zdravstvenom stanju. Zato ne bi bilo loše da malo obratite pažnju, to je važnije nego da ih nalakirate po "posljednjoj modi".

Od boje preko oblika, do čvrstine i teksture - sve je važno, a evo i šta znače pojedine promjene koje možda uočavate na noktima.

Ljekar i nutricionistkinja, dr Fiona Tak iz Australije za "Dejli mejl" je objasnila zašto se javljaju najčešći problemi i kako mogu da se riješe "u kućnoj radinosti".

Prvo i najvažnije, o zdravlju nam više otkrivaju nokti na rukama:

- Nokti na nogama češće su izloženi pritisku zbog obuće, a češće se dešava i da ih povredimo kad, recimo udarimo u nešto, ako ne gledamo kuda idemo. Zato njihov izgled nije uvijek pouzdan izvor informacija - kaže dr Tak.

Ali, zato nokte na rukama vrijedi "proučiti" s vremena na vrijeme.

- Krti nokti koji se lako lome obično ukazuju da vam u ishrani nedostaju masne kiseline, proteini, vitamin A, gvožđe i kalcijum - kaže dr Tak.

Bijele mrlje ili linije na površini nokta često ukazuju na neodstatak cinka ili vitamina B6.

Pušači često imaju prebojene nokte, ali ako su vam nokti blijedi, to takođe ukazuje na nepravilnu ishranu.

- Vrlo blijedi nokti mogu da ukazuju na manjak gvožđa ili proteina, ali i na poremećaje u radu bubrega i jetre - objašnjava dr Tak.

Ako su vam nokti izuzetno suvi ili se listaju, vrlo je vjerovatno da vam u ishrani nedostaju proteini životinjskog porijekla.

- Suvi nokti koji sporo rastu ukazuju i na manjak vitamina A ili gvožđa - kaže ona.

Takođe, trebalo bi da obratite pažnju i da to da li imate brazde na površini nokta.

- Horizontalne brazde gotovo uvijek su izazvane nekom povredom, recimo, previše grubim potiskivanjem zanoktica, ali ako su brazde vertikalne, to može ukazivati na određene probleme u radu digestivnih organa, koji za posljedicu imaju nedovoljnu apsorpciju hranljivih materija - kaže dr Tak.

Šta bi trebalo da jedete za lijepe, zdrave i jake nokte?

- Najvažinije je da unosite dovoljno kvalitetnih proteina. Organski gajena piletina, jaja, posno crveno meso, riba, sirovi orašasti plodovi i sjemenke doprinijeće zdravlju vaše kože, noktiju i kose - savjetuje dr Tak.

Osim toga, važno je da jedete namirnice bogate silicijumom, kao što su krastavac, ječam, zob, korjenasto povrće, tamnozeleno lisnato povrće, a dobar izbor su i plava riba i avokado, koji su bogati zdravim mastima.

Izvor: Mondo