latinica  ћирилица
01/09/2017 |  10:42 | Autor: RTRS

Stigla poruka iz misteriozne galaksije?!

Iz misteriozne galaksije, udaljene tri milijarde svjetlosnih godina, na Zemlju su stigli do sada najneobičniji učestali signali sa 15 moćnih proboja radio-talasa tokom samo pet časova.
Galaksija - Foto: Screenshot/YouTube
GalaksijaFoto: Screenshot/YouTube

Naučnici koji tragaju za inteligentnim vanzemaljcima prošle subote zabilježili si ove talase, a riječ je o istoj galaksiji iz koje su već ranije stizali neobični signali.

Ono što je drugačije i posebno zanimljivo u novom slučaju jeste činjenica da ti radio-talasi nikada prije nisu bili tako učestali, a nisu bili ni tako jako i precizno zabilježeni.

Tim koji je snimio talase pozvao je zbog toga druge naučnike da se uključe u istraživanja i pokušaju naći odgovor na pitanje - šta uzrokuje radio-talase.

Hipoteze o mogućim izvorima kreću se od crnih rupa do vanzemaljaca.

"Iz ovog izvora nikada ranije nismo vidjeli tako visoke frekvencije", ističe Endrju Simion, direktor projekta koji je 2016. pokrenut na Univerzitety Karolina u Berkliju.

Prvi slučaj jasnog signala iz neke daleke galaksije zabilježen je 2001. godine australijskim radio-teleskopom "Parkis".

Nazvan je "Lorimer", a došao je iz smjera Malog Magelanovog oblaka - male galaksije koja se okreće oko našeg Mliječnog puta.

Trajao je samo pet milisekundi, ali za to vrijeme blještio je snagom sto puta jačom od Sunca.

Ukupna energija kratkog signala bila je jednaka energiji koju Sunce proizvede za mjesec dana. Niko kasnije nije zabilježio da se "Lorimer" ponovio.

Do danas je ukupno zabilježeno tek nešto više od 20 sličnih talasa, jer je njihovo trajanje veoma kratko.

Јedan broj naučnika smatra da bi talasi, računajući i najnovije iz misteriozne galaksije, mogli biti posljedica parova neutronskih zvijezda i crnih rupa koje kruže jedna oko druge.

Prema drugim mišljenjima, to bi mogle biti egzotične crne rupe koje nastaju kada centrifugalna sila rotirajućih supergustih zvijezda prestane da bude dovoljna za poništavanje njihove tendencije da se uruše pod uticajem vlastite gravitacije.

Ali, jedan broj naučnika smatra da postoji niz zanimljivih podudarnosti koje govore u prilog tezi u kojoj kao mogući izvor talasa ne bi trebalo isključiti vanzemaljce.

Prema toj hipotezi, proboji talasa mogli bi nastajati u naprednim tehnologijama razvijenim za pokretanje svemirskih letjelica do velikih brzina.

Razvoj takvih tehnologija odvija se i planira čak i na Zemlji.

Ideja je da bi se za međuzvjezdana putovanja letjelice mogle ubrzavati pomoću solarnih jedara, a ne velikim količinama raketnog goriva koje predstavlja veliki teret, a veoma brzo se troši.

Najnoviji niz od čak 15 signala za samo pet časova ima poseban značaj.

Naime, 26. avgusta, teleskop "Grin Benk" u Zapadnoj Virdžiniji zabilježio je oko 400 terabajta podataka u frekvencijama raspona između četiri i osam gigaherca.

Analiza tih podataka pokazala je da se u njima krije čak 15 proboja radio-talasa.

Naučnici su potvrdili da su svi stigli iz iste patuljaste galaksije.

Konačno, novi niz ima znatno više frekvencije od ranijih, pa se naučnici nadaju da bi i to moglo doprinijeti rasvjetljavanju misterija, navode naučni portali.

Izvor: SRNA