latinica  ћирилица
01/09/2017 |  12:50 ⇒ 16:29 | Autor: RTRS

Vozači pažljivo, prvačići su krenuli u školu

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić apelovao je danas da svi učesnici u saobraćaju obrate pažnju na najosjetljive učesnike - prvačiće s obzirom na to da je početak školske godine.
Prvačići - Foto: RTRS
PrvačićiFoto: RTRS

"Tokom cijele godine organizujemo manifestacije koje imaju za cilj edukaciju i preventivu kako bi se povećala bezbjednost u saobraćaju", rekao je Trninić u Brodu, gdje je u Osnovnoj školi "Sveti Sava" danas ozvaničen početak republičke kampanje "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas".

On je dodao da je resorno ministarstvo, u saradnji sa Agencijom za tehnički pregled vozila, kontrolisalo ispravnost vozila i autobusa koji voze đake u školu.

"Sa jučerašnjim danom pregledan je 251 autobus, od toga 77 autobusa nije ispravno", naveo je Trninić.

On je izrazio nezadovoljsto odzivom prevoznika, s obzirom na to da je pregled vozila besplatan, te da vozači nisu snosili posljedice, nego su samo upućivani na otklanjanje neispravnosti.

"Razmišljamo da ova akcija tehničkog pregleda vozila bude obavezna, barem prije početka školske godine, ovo su alarmanti podaci", ocijenio je Trninić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović istakao je da je bezbjednost djece svake godine sve veća, ali da je, nažalost, dvoje djece prošle godine stradalo u saobraćaju kao putnici u vozilu.

"Drago nam je da prošle, kao ni ove godine, nijedno dijete nije stradalo kao pješak ili biciklista. Ipak, jedno dijete ove godine je stradalo kao putnik u vozilu, što govori nama odraslima da moramo mnogo više povesti računa o bezbjednom prevozu djece", naglasio je Radović.

On je dodao da imaju podatke da 57 odsto roditelja pravilno prevozi djecu u sjedalicama, dok ostali prevoze na način koji nije u skladu sa zakonom.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srpske Ranko Babić rekao je da se sa bezbjednošću nikada ne može biti zadovoljan.

"Čim jedno dijete strada, nije dobro, ali zato ovo što danas radimo doprinosi većoj bezbjednosti saobraćaja", rekao je Babić, koji je istakao da škola u Brodu nije slučajno izabrana za početak kampanje, nego da su đaci iz ove škole već dugi niz godina najbolji na republičkom takmičenju koju tradicinalno organizuje Auto-moto savez "Djeca u saobraćaju".

On je naglasio da imaju tri najdraže aktivnosti koje se tiču djece u saobraćaju, a od ove godine započeta je aktivnost "Školske saobraćajne patrole".

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić rekao je da je opština učinila mnogobrojne napore kako bi osigurala djecu u saobraćju.

"Djeca sa područja opštine se prevoze do škole besplatno, zahvaljujući učešću Ministarstva od 50 odsto, dok ostala sredstva obezbjeđuje opština", dodao je Јovičić, koji je napomenuo da su u proteklom periodu izgrađeni svi trotoari koji vode putem do škole, što ranije nije bi slučaj.

Izvor: SRNA