latinica  ћирилица
04/09/2017 |  12:33 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Izuzetno efikasan lijek košta 475.000 dolara!

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je kvalitetan, ali basnoslovno skup lijek "Kimrija" /Kymriah/ za djecu i mlađe osobe do 25 godina starosti koji pate od akutne limfoblastične leukemije, a nisu reagovali na standardnu terapiju.
Tablete (Foto: Thinkstock) -
Tablete (Foto: Thinkstock)

Ova metoda, usmjerena na jačanje imunih ćelija bolesnika, liječi, prema posljednjim podacima, 82 odsto pacijenata.

Međutim, nakon vijesti koja je obradovala oboljele, uslijedila je informacija da lijek košta 475.000 dolara.

Ipak, taj iznos je čak manji od onog koji su očekivali ljekari i stručnjaci iz oblasti zdravstva.

Studija britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje objavljuje da terapija "CAR-T" metodom košta 680.900 dolara.

Problem je u tome što u SAD trenutno postoji samo 13 bolnica specijalizovanih za novu metodu liječenja.

Švajcarski farmaceutski div "Novartis", koji izdaje lijek i terapiju, bio je vrlo oprezan pri izboru takvih centara, navode stručnjaci.

Oni navode da je opasno da se time bave klinike koje ne zadovoljavaju najviše kriterijume i koje se nisu osposobile za primjenu metode, jer bi to povećalo rizik od komplikacija, pa i smrti pacijenta.

Metoda liječenja odobrena je pod šifrom "CLT019", a proizvođač, švajcarski farmaceutski div "Novartis AG", nazvao ga je "Kimrija". To je oblik imunoterapije poznat kao "CAR-T" metoda.

Klinička ispitivanja pokazala su da se tom procedurom znatno povećavaju šanse za preživljavanje djece i mladih koji imaju agresivni oblik leukemije.

U decembru prošle godine, "Novartis" je predstavio podatke kliničkih istraživanja koja su pokazala da je kod 82 odsto bolesnika koji su liječeni "CAR-T" metodom, uklonjena akutna limfoblastična leukemija - agresivni karcinom krvi.

Pacijent koji se liječi novom metodom prvo prolazi postupak sličan dijalizi radi uklanjanja t-ćelija iz njihove krvi, što traje oko 24 časa.

T-ćelije se potom zamrznute šalju u laboratoriju "Novartisa" u Nju DŽerziju, gdje ih, genetski modifikovne, obogaćuju molekulskim "bojevim glavama", te ih tako osposobljavaju za "lov" na ćelije karcinoma u krvi.

Tako poboljšane t-ćelije se umnožavaju u laboratoriji sve dok njihov broj ne dostigne više miliona. Tada se vraćaju u krv i organizam, te započinju uništavanje ćelija karcinoma. Cijeli ciklus traje 22 dana.

Sedam dana prije infuzije, pacijent prima hemoterapiju koja smanjuje količinu karcinoma u krvi i slabi imuni sistem pacijenta kako bi se nove t-ćelije mogle što više razmnožavati, navode naučni portali.

Izvor: SRNA