latinica  ћирилица
05/09/2017 |  18:23 ⇒ 06/09/2017 | 10:40 | Autor: RTRS

Zašto nisu ispunjene upisne kvote na univerzitetima u Srpskoj? (VIDEO)

Slobodnih mjesta na fakultetima nikad više, studenata nikad manje.
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

Prvi put, prema svemu sudeći, oba univerziteta u Srpskoj moraće da raspišu i treći upisni rok, da bi popunili mjesta na fakultetima. Ništa bolja situacija nije ni na privatnim visoko-školskim ustanovama.

Nakon prvog upisnog roka 1429 slobodnih mjesta na Univerzitetu u Banjaluci.

467 kandidata prijavilo se na drugi upisni rok. Kada bi svi bili primljeni, to ne bi bilo ni 70 odsto od planiranog, žale se nadležni. Zbog čega je to tako, pravi odgovor još nisu našli. Pogrešna upisna politika, pad nataliteta, odlazak mladih, samo su neki od izgovora.

Sve više vidim kako mladi oko sebe gledaju visoko obrazovane konobare, trgovce i onda jednostavmno postavljaju sebi pitanje čemu uopšte se mučiti sa fakultetom. Odlaze vani i to se nekako mora zaustaviti, kaže Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja.

Da je manjak studenata problem koji je uzeo maha, pokazuje i činjenica da zainteresovanih nema ni na smjerovima koji garantuju posao odmah po završetku studija. Iako je prijedorski Rudarski fakultet, prvi u Srpskoj od ove akademske godine, otvorio novi studijski program – geološko inženjerstvo, u prvom upisnom roku na ovaj smjer nije upisan nijedan student.

U drugom tek sedam prijava, četiri na geološko inženjerstvo i tri na rudarstvo.

- Јa sam čisto iznenađen sa jednim apsolutnim odsustvom odziva srednjoškolaca da upišu jedan program za koji npr. do prošle godine Vlada Republike Srpske  je davala stipendiju za studijski program geološkog inženjerstva koji su studirali u Srbiji i drughim zemljama. To znači da je to jedan deficitaran kadar i sad najednom mi otvaramo taj studijski program, a niko se ne prijavljuje na to, ističe Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta Prijedor.

Slična situacija i na privatnim fakultetima. Iako bilježe blagi porast upisanih studenata u odnosu na prošlu godinu, daleko je to od planiranog. Čekaju kraj septembra, kada , kažu, većina studenata nakon što ne upiše državni fakultet, zakuca na njihova vrata.

- Treba se malo poraditi na studijskim programima jer mi ovdje generalno svi radimo po studijskim programima koji su davno prevaziđeni i koji su stari po nekoliko desetina godina, napominje Slobodan Župljanin, prorektor za nastavu i studentska pitanja NUBL.

Јedini koji mogu da se pohvale većim interesovanjem maturanata, jesu – Medicinski fakultet u Foči i novoosnovani Fakulet bezbjednosnih nauka u Banjaluci. Ove godine, upisna kvota na medicini popunjena je još u prvom roku.