latinica  ћирилица
06/09/2017 |  11:35 | Autor: RTRS

Uspon i pad doktora Čudotvorca koji je prevario cijeli svijet

Priču o svjetski poznatom hirurgu dr Paolu Makijariniju vjerovatno ste čitali u domaćim medijima. Naime, ovaj "čudotvorac" je 2008. Klaudiji Kastiljo, mladoj ženi iz Barselone, ugradio vještački dušnik i tako oduševio svijet revolucionarnim zahvatom koji je izazivao divljenje ne samo obične javnosti već i velikog dijela struke.
Paolo Makijarini - Foto: BBC
Paolo MakijariniFoto: BBC

Bio je to njegov prvi veliki uspjeh, a mediji su zahvat gotovo jednoglasno prozvali revolucionarnim. Danas znamo da to nije istina, a ozbiljne zdravstvene komplikacije koje su zadesile njegovu pacijenticu dugo su vremena bile obavijene velom tajne. U isto vrijeme, Makijarinijeva karijera je cvjetala. Radio je na prestižnom švedskom institutu Karolinska gdje je unaprijedio svoju tehniku, a prva osoba koja se okoristila ovim napretkom bio je Andemariam Bejen, čiji je oporavak slavnom hirurgu osigurao mjesto na naslovnici “Njujork tajmsa“.

O njemu je snimljen i dokumentarac "A Leap of Faith", a budućnost u kojoj ćemo bolesne organe ili dijelove tijela zamijeniti vještačkim, zahvaljujući Makijariniju djelovala je još bliže.

Međutim, prošle godine na vidjelo je izašla ružna istina. Od 17 pacijenata kojima je Makijarini pomogao, većina ih je mrtva, uključujući i Bejena. Oni preživeli, uključujući i Kastiljo, danas su živi uprkos vještačkim dušnicima.

Vjenčanje vijeka

U januaru prošle godine, “Veniti fer“ objavio je i ne tako pohvalnu priču o njegovoj aferi s producentkinjom pomenutog dokumentarca, Benitom Aleksander, a do trenutka emitovanja, par je već planirao vjenčanje.

Makijarini se često hvalisao svojim poznatim prijateljima. Na listi zvanica bili su bračni par Obama i Klinton, Vladimir Putin, Nikolas Sarkozi i ostali svjetski moćnici. Andrea Bočeli je trebalo da pjeva na vjenčanju, a vjenčao bi ih, ni manje ni više, nego papa Franja. Tačnije, to je priča koju je svojoj vjerenici servirao Makijarini.

Kako se datum ovog "vjenčanja vijeka" približavao, Benita je počela da otkriva istinu. Sve ovo bila je najobičnija laž, a čak ni obično vjenčanje nije dolazilo u obzir jer slavni hirurg još je uvijek bio u braku. Ova nevjerojatna laž autorke članka navela je da angažuju harvardskog profesora Ronalda Šutena, inače stručnjaka za psihopate, koji je konstatovao da je hirurg ekstremni primjer prevaranta.

Mnogi su se tada zapitali: Ako je Makijarini patološki lažov, je li varao i pacijente, kolege i naučnu zajednicu zajednicu?

Odgovor je stigao nekoliko nedjelja kasnije.

Revolucionarna laž

Na švedskoj televiziji prikazan je trodjelni dokumentarac "Experimenten" (eksperiment) u kojem se tvrdi da su vještački dušnici izazvali više štete nego koristi i da je to podatak koji je Makijarini godinama prikrivao u svojim radovima i intervjuima.

Institut Karolinska odmah je pokrenuo istragu i za samo nekoliko dana izdao saopštenje u kojem stoji da se Makijarinijev ugovor neće produžiti. I dok je njegova karijera doživjela jak udarac i dalje je ostalo pitanje ko mu je dopustio da tako dugo sprovodi svoje opasne eksperimente.

Njegova slava osigurala mu je povlašćeni položaj. Radio je šta je god želio, a svoje vještačke dušnike je ugradio u troje pacijenata, a budući da se radilo o novom zahvatu, prvo su trebali biti sprovedeni eksperimenti na životinjama. To se nije dogodilo. Nisu odradili procjenu rizika, nisu imali potrebne dozvole, a nisu čak tražili ni odobrenje etičkog odbora. Iako je bio u centru pažnje, njegov status "zvijezde" osigurao mu je da prođe ispod radara.

Olakšavajuća okolnost bila je i ta da njegovi pacijenti nisu imali alternativu, a vremena je bilo malo. U takvim slučajevima postoji "rupa" u pravilima koja mu je omogućila da učini to što je učinio. Ta priča nije prošla kod istražitelja koji su tvrdili da okolnosti slučaja ne mijenjaju činjenicu da je sigurnost pacijenata na prvom mjestu.

Istraga je pokazala i da svi pacijenti nisu bili "jednom nogom u grobu". Na primjer, Bejen je, upkrkos karcinomu bio u relativno dobrom zdravstvenom stanju, a od simptoma je imao samo kašalj. Ali, čak i da su mu dani bili odbrojani, to ne bi opravdalo ono što mu je priuštio Makijarini.

Bejen je umro dvije i po godine nakon operacije, a razlog je bio kvar na vještačkom dušniku. Pjer Delaere, profesor respiratorne hirurgije na belgijskom KU Leuvenu, u dokumentarcu je izjavio: "Da moram da biram između vještačke traheje i streljačkog voda, izabrao bih ovo drugo jer to bi bio manje bolan oblik smaknuća".

Neki su sumnjali od samog početka

Inače, Delaere je od samog početka sumnjao u uspeh zahvata tvrdeći da je loš ishod samo pitanje vremena - nedjelja, mjeseci ili nekoliko godina.

Ali, njegove kritike nisu urodile plodom. Podrška Makijariniju je bila snažna uprkos negativnim osvrtima. Kasnije su se pojavile i pritužbe kolega koji su tvrdili da Makijarini uljepšava rezultate i u opasnost dovodi zdravlje pacijenata. Štaviše, jedan od kolega koji su ga javno prozvali, Karl-Henrik Grinemo, zamalo je ostao bez posla dok su ostali kritičari kažnjeni.

Nakon izbijanja skandala, mnogi Makijarinijevi pomagači s instituta Karolinska ostali su bez posla, ali radi se o samo tri pacijenta, ostali su liječeni u Španiji, Italiji, Rusiji i SAD-u ali niko zbog toga još uvijek nije kažnjen.

“Gardijan“ dodaje i da je polje istraživanja matičnih ćelija, statistički gledano, sklono skandalima pa slučaj Makijarinija nije usamljen. Uprkos nekim izuzecima, američki FDA nedavno je u New England Journal of Medicine objavio članak u kojem stoji da, generalno gledajući, istraživanja matičnih ćelija nisu donijela očekivane rezultate. To je dovelo ne samo do nerealnih očekivanja i prilično nekritičnih osvrta.

Veliki dei krivice pada na mejnstrim medije (na primjer, NBC-jev "A Leap of Faith") koji krajnje nekritično pristupaju ovoj temi. Bilo kako bilo, ova priča ima poruku, a ona je da uprkos svemu moramo biti oprezni kada pričamo o "mesijama svijeta medicine" i njihovim obećanjima, piše "Dnevnik.hr".

Izvor: B92