latinica  ћирилица
06/09/2017 |  15:21 ⇒ 15:22 | Autor: RTRS

Srbija: Stižu prvi lijekovi za HIV i Parkinsonovu bolest

Farmaceutska kompanija "Aktavis", u čijem sastavu je fabrika lijekova "Zdravlje" u Leskovcu, saopštila je da će pacijentima i zdravstvenom sistemu u Srbiji obezbijediti prvu generičku zamjenu za terapiju HIV-a i Parkinsonove bolesti po znatno nižoj cijeni.
Ilustracija (Foto:Fotolia/ Alexander Raths) -
Ilustracija (Foto:Fotolia/ Alexander Raths)

Riječ je, navodi se u saopštenju, o terapiji koja je jednako efikasna, a znatno niža cijena će omogućiti da veći broj HIV pacijenata bude liječen modernom kombinacijom lijekova.

Direktor "Aktavisa" za Srbiju i Crnu Goru Pavle Marjanović rekao je da će do kraja godine ova kompanija obezbijediti i prvu generičku kopiju fiksne kombinacije lijekova za terapiju Parkinsonove bolesti, čime će se smanjiti trošak participacije koju pacijenti plaćaju.

"Zahvaljujući činjenici da smo dio `Teva grupe`, jedne od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu, sada smo u mogućnosti da Srbiji obezbijedimo veliki broj modernih i dokazanih lijekova koji se koriste u gotovo svim terapeutskim oblastima", istakao je on.

Prema njegovim riječima, lijekovi će biti obezbijeđeni pod uslovima koji će omogućiti zdravstvenom fondu i pacijentima da dio novca preusmjere u druge svrhe, prenijeli su beogradski mediji.

Marjanović je najavio da će do kraja godine "Aktavis" zdravstvenom sistemu Srbije obezbijediti i četiri vrlo važna preparata za terapiju bolničkih pacijenata.

Izvor: Srna