latinica  ћирилица
07/09/2017 |  07:58 ⇒ 08:05 | Autor: RTRS

DNK test otkrio istinu o ženi koja tvrdi da je Dalijeva kćerka

Katalonka Pilar Abel (62) koja je prije nekoliko mjeseci tražila ekshumaciju Salvadora Dalija i uzimanje uzorka DNK zbog utvrđivanja očinstva nije kćerka čuvenog španskog umjetnika, saopštila je danas Dalijeva fondacija.
Hilar Abel i Salvador Dali (Foto:vozpopuli.com) -
Hilar Abel i Salvador Dali (Foto:vozpopuli.com)

"Rezultati testova DNK pokazuju da Pilar Abel nije Dalijeva kćerka i nije u krvnom srodstvu s njim", navodi se u saopštenju.

Pilar Abel koja za sebe kaže da je vidovnjak i bavi se proricanjem sudbine putem karata, podnijela je prije nekoliko mjeseci zahtjev sudu za ekshumaciju Dalijevog tijela jer je tvrdila da je njegova kćerka i da je njena majka imala avanturu sa umjetnikom.

Ekshumacija je sprovedena daleko od očiju javnosti, a prisutni su morali da ostave svoje mobilne telefone na ulazu u pozorište-muzej Dali u Figeresu, gdje je sahranjen umjetnik koji je umro 23. januara 1989. godine.

Njegova ekshumacija i tvrdnja patologa koji su naveli da je Dalijevo balsamovano tijelo ostalo isto kao i njegovi ekscentrični brkovi izazvala je svjetsku pažnju.

Da je utvrđeno očinstvo, Pilar Abel bi imala pravo da traži oko 25 odsto nasljedstva umjetnika koje pripada španskoj državi.

Dali (1904-1989) je bio po mnogim kritičarima "majstor nadrealizma" i jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Čitavog života je vjerovao u svoju posebnost. Јedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su djela bezvrjedna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvijek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli. Danas, svjetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Izvor: Beta