latinica  ћирилица
08/09/2017 |  15:32 ⇒ 19:28 | Autor: RTRS

Donacija knjiga biblioteci u Bijeljini (VIDEO)

Povodom Međunarodnog dana pismenosti Narodna biblioteka Filip Višnjić u Bijeljini dobila je donaciju knjiga, uglavnom lektire za osnovnu školu. Prema posljednjim podacima čak šest odsto stanovništva Srpske je nepismeno, ili svaki 17. stanovnik. Od tog broja sedam puta više je žena u odnosu na muškarce.
Donacija knjiga u Bijeljini - Foto: RTRS
Donacija knjiga u BijeljiniFoto: RTRS

Alarmantan je podatak da je čak šest odsto stanovništva Republike Srpske nepismeno, a da su to uglavnom pripadnice ljepšeg pola, kažu u Aktivu žena SNSD Bijeljina, čije aktivistkinje su odlučile da Narodnoj biblioteci Filip Višnjić poklone lektiru za Onovnu školu.

"Mi smo se danima trudile da pokušamo riješiti tu situaciju tako što smo donirali lektiru, jer ako već stari ljudi nisu radili na sebi, da to naša djeca pokušaju da rade. Mi znamo da je osam odsto stanovništva visokoobrazovano, međutim ta pismenost je u stvari polupismenost, jer znamo da danas mnogi ne znaju pravilno da pišu", istakla je Tanja Bošković, predsjednica Aktiva žena SNSD Bijeljina.

Lektira za osnovnu školu je nešto što je Narodnoj biblioteci uvijek dobro došlo, kako bi najmlađi đaci u svakom momentu imali knjige koje su im potrebne.

"Ako naviknete mladog čitaoca, t.j. već učenika i predškolca da redovno dolazi u biblioteku i čita redvno knjige prije svega školsku lektiru, od njega ćete sigurno stvoriti jednog sjajnog čovjeka koji zna čuvati kulturni identitet svoga naroda prije svega, a u budućnosti će to biti veoma obrazovan čovjek, jer samo čitanjem i povećanjem pismenosti svakog čovjeka pojedinačno, nacija može napredovati", rekao je Јovan Cvjetković, direktor Narodne biblioteke "Filip Višnjić" Bijeljina. 

Iz Narodne biblioteke Filip Višnjić pozivaju sve koji u kućnom bibliotečkom fondu imaju knjige koje bi poklonili, da to mogu uraditi od danas pa sve do 9. oktobra do kada traje akcija.