latinica  ћирилица
08/09/2017 |  16:09 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Naučnici konačno dešifrovali "đavolju poruku" iz 17. vijeka

Јedno od najmisterioznijih šifrovanih pisama iz 17. vijeka navodno je napisala italijanska kaluđerica koju je zaposjednuo đavo. Međutim, sada je poruka nečastivog konačno dešifrovana i to uz pomoć algoritma s mračne strane interneta.
Đavolja poruka iz 17 vijeka -
Đavolja poruka iz 17 vijeka

Sestra Marija Kroćifisa dela Konsecione navodno je vrištala i onesvješćivala se, dok je mimo svoje volje ispisivala pisma u samostanu Palma di Montekjaro na Siciliji. To su, kako se vjerovalo, bili nagovori đavola da mu se pridruži, umesto da služi Bogu.

Јedno od pisama, ispisano čudnim slovima i znakovima, je preživelo sve ove vijekove, a dešifrovali su ga istraživači Ludum naučnog centra na Siciliji i to uz pomoć algoritma kog su našli na mreži Tor.

"Čuli smo za softver, za koji vjerujemo da je korišten od strane službi bezbjednosti za dešifrovanje tajnih poruka", kaže direktor centra Danijel Abate. "Uporedili smo pismo sa nekoliko alfabeta, između ostalog, grčkim, arapskim, latinskim i runama, kako bismo ga dešifrovali i zaista smo otkrili đavolsku poruku".

U pismu se Bog, Isus i Sveti Duh pominju samo kao "mrtav teret" i sarkastično zaključuje: "Bog misli da može osloboditi smrtnike", dodajući da "ovaj sistem ne radi ni za koga".

U pismu se čak tvrdi da je Boga i Zoroastera (ili Zaratustru) izmislio čovek.

"Vjerujem da je kaluđerica dobro vladala jezicima, što joj je omogućilo da izmisli kod, a da je zbog šizofrenije umišljala razgovore s đavolom", kaže Abete. "To, međutim, nije spriječilo mnoge zainteresovane satanističke sekte da me kontaktiraju, otkako sam objavio otkriće".

Izvor: B92