latinica  ћирилица
09/09/2017 |  09:10 ⇒ 09:18 | Autor: RTRS

Emiru Kusturici filmska nagrada "Živojin Pavlović"

Nagrada "Živojin Pavlović", koju Leskovački internacionalni festival filmske režije dodjeljuje za afirmaciju srpskog filma u svijetu, ove godine je pripala reditelju Emiru Kusturici.
Emir Kusturica - Foto: RTRS
Emir KusturicaFoto: RTRS

Priznanje će Kusturici biti uručeno 19. septembra u Leskovačkom kulturnom centru na otvaranju ove jubilarne desete manifestacije, koja će zvanično početi Kusturičinim filmom "Na mliječnom putu", ali i koncertom njegovog benda "No smoking orkestra".

"Čast nam je što naš jubilarni festival otvara proslavljeni reditelj Emir Kusturica i zadovoljstvo što će u koncertu besplatno moći da uživaju kako građani Leskovca, tako i celog juga Srbije. Ponosni smo što će upravo kod nas biti njegov prvi koncert posle osam godina u Srbiji, osim na Mokroj Gori", rekla je direktor LKC-a Sanja Conić.

Pored Kusturičinog filma, koji će biti prikazan van konkurencije, do 23. septembra na programu je 16 filmova iz regiona, od kojih će čak sedam biti premijerno prikazano u Srbiji, prenosi list "Danas".

Srpske premijere na festivalu imaće dva makedonska filma - "Zlatna petorka" Gorana Trenčevskog i "Amok" Vardana Torzije, slovenački "Pođi z mano" Igora Šterka, ostvarenja iz BiH "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića i "Žaba" Emira Јukića, kao i dva hrvatska filma za djecu - "Uzbuna na zelenom vrhu" reditelja Čejen Černić i "Anka" Dejana Aćimovića.

U takmičarskom programu su i "Igla ispod praga" Ivana Marinovića /Crna Gora/, "Noćno življenje" Damjana Kozolea /Slovenija/, "Oslobođenje Skoplja" Danila i Radeta Šerbedžije, "Ne gledaj mi u pijat" Hane Јušić i "ZG 80" Igora Šeregija /Hrvatska/, a iz Srbije "Slepi putnik na brodu ludaka" Gorana Markovića, "Nigde" Predraga Velinovića i "Rekvijem za gospođu Ј." Bojana Vuletića.

Gran pri "Živojin Žika Pavlović" i druge nagrade dodijeliće žiri u sastavu - Zrinko Ogresta, hrvatski reditelj i prošlogodišnji pobjednik sa filmom "S one strane", slovenački autor Karpo Aćimović Godina i srpski glumac Zoran Cvijanović.

Prateći program obuhvata večeri posvećene leskovačkom glumcu Draganu Mićaloviću i slavnoj glumici Miri Banjac.

Izvor: SRNA