latinica  ћирилица
10/09/2017 |  11:49 ⇒ 11:53 | Autor: RTRS

DŽinovski portret dječaka prkosi sa zida između SAD i Meksika

Na zidu podignutom na granici između SAD i Meksika osvanula je ogromna fotografija dejčaka koji je prikazan kako se, sa meksičke strane zida, pridržava za ogradu i izviruje preko nje, stvarajući utisak da bi cijeli zid mogao da sruši kao od šale.
DŽinovski portret dečaka prkosi sa zida između SAD i Meksika - Foto: TANЈUG
DŽinovski portret dečaka prkosi sa zida između SAD i MeksikaFoto: TANЈUG

DŽinovski portret dječaka, visok oko 20 metara, djelo je francuskog umjetnika koji se potpisuje inicijalima Ј. R, a njegova svrha je da se podstakne diskusija o imigraciji, prenosi AP.

Portret se nalazi na zabačenom dijelu zida u blizini graničnog prelaza Tekate, oko 64 kilometra jugoistočno od San Dijega.

Sa meksičke strane, čitave porodice su pohrlile sa obližnjih brda kako bi se fotografisale pored ovog umjetničkog djela, dok je pogranična patrola upozorila posjetioce da oslobode put za njihove patrole i da ništa ne prebacuju preko ograde.

Elmond Davantes iz Karlsbada u Kaliforniji fotografisao je dečaka sa strane SAD, uz komentar da će to skrenuti pažnju na problem imigracije na pozitivan način, dok su ljudi mahali jedni drugima sa obje strane zida.

Francuski umjetnik zaslužan za ovaj portret već je slična umetnička djela postavljao širom sveijta, od improvizovanih naselja u Parizu do vrhova zgrada u Rio de Žaneiru, a većina njegovih novijih radova fokusirana je na imigrante.

Izvor: RTS