latinica  ћирилица
12/09/2017 |  08:56 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Gradiška: Predstavljena knjiga "Narodna nošnja u Lijevču polju"

U Kulturnom centru Gradiška predstavljena je knjiga "Narodna nošnja u Lijevču polju", autora Darija Drinića, a održana je i revija narodnih nošnji lijevčanskog kraja.
Gradiška: Narodna nošnja u Lijevču polju - Foto: SRNA
Gradiška: Narodna nošnja u Lijevču poljuFoto: SRNA

Predstavljanju knjige i reviji prusustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, episkop pakračko-slavonski Јovan, sveštenici gradiškog arhijerejskog namjesništva, predstavnici loklane uprave, javnih ustanova i brojani građani.

Malešević je istakao da je narodna nošnja Lijevča polja pokretno blago. "Bilo je vrijeme da neko to sve prikupi i pretoči u pisani oblik, jer je to jedan od načina da se narodna baština sačuva od zaborava i prenese na buduće generacije", naglasio je Malešević.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je autor knjige mlad čovjek koji je posvećen kulturi svog naroda.

"Narod koji čuva svoju kulturu i običaje ima perspektivu i šansu da ostane na ovim prostorima, a mi imamo mlade koji čuvaju svoju tradiciju i običaje i prenose je na buduće naraštaje", rekao je Adžić.

Autor knjige Dario Drinić rekao je da je nakon šest godina uspio da, uz pomoć Zavičajnog muzeja i Opštine Gradiška, objavi zbornik o narodnoj nošnji i životu u Lijevču polju.

On je naveo da su do sada postojali samo parcijalni radovi o ovoj temi i da je ovo prvi zbornik narodne nošnje lijevčanskog kraja.

Drinić je istakao da su se ovom temom bavile i "znamenite gradiške prote", krajem 19. vijeka, koji su slali svoje dopise u list "Dabrobosanski istočnik", gdje su pominjali narodnu nošnju ili prekorjevali narod zato što je odbacuje.

"Tu je i ozbiljan rad Zorislave Ćulić, koja je 1959. godine opisala ovu narodnu nošnju. Od njenog vremena do danas na tom polju nije rađeno ništa i na nama je da to popravljamo", naglasio je Drinić.

O knjizi "Narodna nošnja u Lijevču polju" govorila je recenzent Radana Vila Stanišljević, a narodnu nošnju na reviji, koja je vjerodostojno prikazala život ljudi u Lijevču, nosili su čanovi Kulturno-umjetničkog društva "Kolovot" Gradiška.

Izvor: Srna