latinica  ћирилица
12/09/2017 |  10:38 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Naučnici: Skrivaju povezanost alkohola i karcinoma

Naučnici optužuju industriju alkoholnih pića da laže javnost u pitanjima koja se odnose na povezanost konzumiranja alkohola i karcinoma.
Alkohol (ilustracija) -
Alkohol (ilustracija)

Naučnici iz londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu napadaju medijske akcije industrije pića u kojima se sakriva ta veza i to porede sa nastojanjima industrije duvana da porekne vezu između pušenja i nastanka karcinoma pluća.

Istražioci iz londonske škole pregledali su veb-stranice 28 organizacija širom svijeta koje predstavljaju industriju alkohola i zaključili da većina izobličava ili obmanjuje javnost u pogledu dokaza o vezi karcinoma i alkohola.

Na tim stranicama pominju se određeni zdravstveni problemi povezani sa konzumiranjem alkohola, ali ne i karcinom, naročito dojke i debelog crijeva.

Naučnici posebno optužuju Međunarodno udruženje korisnika alkohola, sa sjedištem u Vašingtonu, za odgovornost u vezi sa konzumiranjem alkoholnih pića, da obmanjuje javnost po pitanju rizika od oboljevanja od određenih vrsta karcinoma.

U Velikoj Britaniji se samo četiri odsto slučajeva karcinoma pripisuje konzumiranju alkohola, navode portali.

Rizik je veoma mali za one koji konzumiraju malu količinu alkohola, ali činjenica je da su informacije o riziku koje u javnost iznose organizacije povezane sa industrijom alkohola netačne, upozoravaju istraživači.

Izvor: SRNA