latinica  ћирилица
12/09/2017 |  12:45 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Bijeljina- Obilježeno 500 godina Reformacije

Udruženje Slovaka Semberije "Јuraj Јanošik" i Slovačka evangelistička crkva obilježili su osam godina osveštanja slovačke crkve u Bijeljini i 500 godina Reformacije, saopšteno je iz bijeljinske Gradske uprave.
Slovaci u Bijeljini (foto: ntvarena.com) -
Slovaci u Bijeljini (foto: ntvarena.com)

Svečanosti su prisustvovali i ambasador Slovačke u BiH Јan Pšenica i predstavnici slovačkih udruženja iz više gradova u Srbiji.

Ambasador Pšenica poručio je da je Reformacija počela kritičkim mišljenjem, kakvo je neophodno i danas.

"Iako nismo susjedne zemlje, Slovaci u BiH uspjeli su da u proteklih više od stotinu godina sačuvaju svoju kulturu i tradiciju, što je za nas od izuzetnog značaja", rekao je Pšenica.

Danijel Štefek, predsjednik Udruženja "Јuraj Јanošik", podsjetio je da molitveni dom Slovačke evangelističke crkve u Bijeljini postoji od 1963. godine, ali da je prije osam godina, zahvaljujući finansijskoj podršci Gradske uprave, izgrađena nova crkva.

Kao znak sjećanja na dan kada je obilježeno 500 godina od početka Reformacije, u dvorištu crkve je posađeno spomen-drvo.

Prema riječima Štefeka, Slovaci u Bijeljini žive od osamdesetih godina 19. vijeka i u gradu trenutno živi 80 pripadnika slovačke nacionalne manjine, uglavnom u mješovitim slovačko-srpskim brakovima.

"Zahvaljujući Udruženju koje je osnovano 2006. godine uspijevamo da organizujemo kulturne manifestacije i na taj način otrgnemo od zaborava našu tradiciju, kulturu i običaje", istakao je on.

Štefek je dodao da je Udruženje Slovaka u Bijeljini prije tri godine organizovalo i tromjesečni kurs slovačkog jezika i nada se da će biti u prilici da ga ponovo organizuje, kao i druge kulturne manifestacije.

On je rekao da ovo udruženje u Bijeljini ima dobru saradnju i česte kontakte sa slovačkim udruženjima iz Šida, Erdevika, Bingule i drugih mjesta u Srbiji u kojima žive Slovaci.

Izvor: SRNA