latinica  ћирилица
12/09/2017 |  13:48 | Autor: RTRS

U Koz. Dubici centralni komemorativni skup 18. septembra

Centralni komemorativni skup, u okviru obilježavanja odbrane opštine Kozarska Dubica od hrvatske agresije 1995. godine, biće održan u ponedjeljak, 18. septembra, u Spomen-hramu Svete Petke i kod Spomen-krsta na obali Une, potvrđeno je danas na drugom sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje "Septembraskih dana odbrane".
Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Kozarska DubicaFoto: RTRS

Sastankom je predsjedavao načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji je potvrdio da će ovogodišnja Centralna manifestacija obilježavanja odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije biti održana u Novom Gradu, a da će dan odbrane u Kozarskoj Dubici biti obilježen na adekvatan i dostojanstven način, u pomen svim stradalim sugrađanima.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti Dušan Drljić podsjetio je da je na prethodnom sastanku utvrđen program obilježavanja "Septembarskih dana odbrane", koji je počeo u Bjelajcima održavanjem Memorijalnog turnira u malom fudbalu "Zoran Bulić Zoki".

Na sastanku je potvrđeno da će i ove godine, u petak, 15. septembra, biti održan istorijski čas u srednjoj i osnovnim školama u Kozarskoj Dubici, na kojem će, uz profesore istorije, učenicima o događanima 18. i 19. septembra 1995. godine govoriti aktivisti Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica, koji su bili direktni učesnici odbrane grada.

U dane predstojećeg vikenda, 16. i 17. septembra, biće održan Šesti memorijalni turnir u rukometu "Major Milan Tepić", na kojem će učestvovati šest ekipa iz opština zahvaćenih hrvatskom agresijom.

Obilježavanja 22 godine od odbrane opštine Kozarska Dubica od hrvatske agresije počeće u ponedjeljak, 18. septembra, u Spomen-hramu Svete Petke, gdje će u 9.30 časova biti služena arhijerejska liturgija, a zatim će u 11.00 časova kod Spomen-krsta na obali Une biti služen parastos poginulim borcima, a zatim će se okupljenima obratiti opštinski zvaničnici i gosti.

Komemorativni skup biće organizovan i u Donjoj Gradini u utorak, 19. septembra, kod obilježja mjesta pogibije policajca Zorana Bulića.

Tradicionalna školska biciklijada biće održana u četvrtak, 21. septembra, na relaciji Kozarska Dubica-Moštanica, a isti dan na Moštanici će biti obilježen dan formiranja 11. partizanske brigade.

Dan 11. dubičke brigade biće obilježen 23. septembra kod Spomen-hrama Svete Petke, gdje će biti služen pomen svim poginulim i nastradalim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ovogodišnji program obilježavanja "Septembarskih dana odbrane" biće završen 29. septembra, na datum kada će polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na spomen-obilježju u Komlencu biti obilježena godišnjica stradanja Narodnog heroja, majora Milana Tepića.

U samo dva dana trajanja hrvatske agresije, 18. i 19. septembra 1995. godine, u Kozarskoj Dubici od dejstva napadačke artiljerije i u neposrednim borbama na području grada poginule su 44 žrtve - 32 pripadnika Dubičke brigade Vojske Republike Srpske, ali i 12 civila, koji su se slučajno zatekli na putu uz rijeku Unu.

Za zločine hrvatske vojske počinjene tokom agresije na teritoriju zapadnokrajiških opština Republike Srpske do danas niko nije odgovarao, uprkos tome što su prvi izvještaji o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva nadležnim institucijama podneseni još 1996. godine.

Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području četiri pogranične opštine Republike Srpske - Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Gradiške, na izuzetno brutalan način ubijena su 104 civila i vojnika, te pričinjena ogromna materijalna šteta.

Izvor: Srna