latinica  ћирилица
12/09/2017 |  14:40 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

U Loznici počeo 84. Vukov sabor

Manifestacije 84. Vukovog sabora počele su sinoć u Vukovom domu kulture u Loznici. Na značaj njegovog i djela njegovih sljedbenika ukazao je Vladan Vukovsavljević, ministar kulture i informisanja Srbije.
Izložba o Petru Kočiću na Vukovom saboru - Foto: Novosti.rs
Izložba o Petru Kočiću na Vukovom saboruFoto: Novosti.rs

- Ljudi poput slavnog Vuka bili su ne samo prosvejtitelji, već rodoljubi, humanisti, državotvorci koji su dali primjer kako valja "ljubiti" Srbiju i sav naš naš rod ma gdje god on bio, čuvajući duhovne prostore kao nešto što niko i ničim ne može da omeđi - rekao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Na sceni Doma kulture nastupio je glumac Ivan Bekjarev, a potom je priređen koncert Bojane i Nikole Pekovića sa orkestrom.

Ispred Vukovog doma kulture, organizovan je susret sredina u kojima je Vuk živio i stvarao.

- Željeli smo da saborno, sa ljudima iz mjesta u kojima je Vuk živio i stvarao od Trnoše do Beča, "prođemo" kroz njegov bogat život i genijalno stvaralaštvo koje je zadivilo svijet - kaže Petrović.

Svi sadržaji saborovanja su i afirmacija i srpskog kulturno blaga i podstrek na nova, velika djela za srpski rod. Slaveći Vuka, posebna pažnja ove godine biće posvećena Filipu Višnjiću, "srpskom Homeru", ali i Petru Kočiću u godini kada rod obilježava 140 godina od njegovog rođenja.

U Galeriji "Mina Karadžić" u Loznici je otvorena izložba fotografija "Petar Kočić", povodom jubileja u čast Kočića, koju je pripremila Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Svečanosti Vukovog sabora nastavljene su danas u stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Popović Božičković, gdje je predstavljena izdavačka djelatnost Matice srpske, a biće održan i koncert KUD "Karadžić" iz Loznice, koji je osnovan davne 1850. godine. Programi će trajati sve do nedjelje kada je završna svečanost u Tršiću.

Izvor: Agencije