latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:54 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Prijedorski učenici pripremaju zimnicu (VIDEO)

U okviru praktične nastave, učenici i profesori prijedorske Poljoprivrednio-prehrambene škole uveliko pripremaju slanu i slatku zimnicu, a počeli su i berbu jabuka u školskom voćnjaku. Vlastite proizvode prodaju u okviru škole, a zarađeni novac ulažu u unapređenje praktične nastave. Uz pomoć Gradske uprave škola je dobila mašine za cijeđenje voća i pravljenje prirodnog soka.
Zimnica - Foto: RTRS
ZimnicaFoto: RTRS

Prijedorski prehrambeni tehničari, zajedno sa profesorima, vrijedno pripremaju zimnicu u školskoj prehrambenoj radionici. Prave razne vrste salata, od paprike, krastavaca, cvekle, marmelade od zelenog paradajza i mušmula, ali i suše šljive i jabuke.

Zbog loših vremenskih uslova, podbacio je ovogodišnji rod jabuka u oglednom voćnjaku ove škole. Ipak, počela je berba, ali jabuke ove godine, zbog malih količina i lošijeg kvaliteta, škola neće prodavati.

Zahvaljujući naporima Gradske uprave, ova škola dobila je mašine za cijeđenje voća. Јabuke će koristiti isključivo za pravljenje prirodnog cijeđenog soka.

- Trenutno na praksi radimo berbu jabuka, jabuke idu u školu za preradu, pošto smo dobili liniju za preradu soka - kaže učenik  trećeg razreda ove škole Vladimir Švraka.

Škola će otkupljivati voće od građana, a zahvaljujući novim mašinama praviće prirodne sokove za sve zainteresovane.

- Otkupljivaćemo različite vrste sirovina voća od ljudi, tako da možemo praviti i sok od kruške, pored soka od. Svi zainteresovani mogu donijeti svoju sirovinu ovdje u školu i mi možemo praviti sok za njih - kaže Marko Knežević, prof. stručnih predmeta.

Učenici ove škole prave i polutvrdi sir i tjesteninu. Sve proizvode prodaju u okviru škole, a cijene su od 2,5 do 5 KM. Zarađeni novac ulažu u unapređenje praktične nastave.