latinica  ћирилица
12/09/2017 |  17:37 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

"Islamik Relif" na udaru zbog veza s islamskim radikalizmom

Svjetski poznata humanitarna organizacija "Islamik Relif" na udaru je više vlada zbog veza s islamskim radikalizmom.
Izetbegović - diplomatski skandal - Foto: Glas Srpske
Izetbegović - diplomatski skandalFoto: Glas Srpske

Kako tvrdi Greg Roman iz Midl Ist Foruma, IR novac koji je dobivao i od vlada Istoka i Zapada koristi za “podršku ekstremističkim ideologijama i indirektno finansira terorizam“.

Osnovan 1984. godine u Velikoj Britaniji, IR se ubrzo proširio zapadnim svijetom i postao najpoznatija humanitarna organizacija, koja je dobivala novac ne samo američke i britanske nego i brojnih vlada arapskih država. - A onda je 2015. vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, ključnog saveznika SAD, označila “Islamik Relif“ kao terorističku organizaciju zbog veza s Muslimanskim bratstvom i Hamasom – piše Roman.

Naglašava da su i Izrael i Egipat ubrzo donijeli istu odluku. Godinu kasnije, navodi on dalje, međunarodna banka HSBC zatvorila je sve račune IR-a zbog veza s terorizmom. A onda je u januaru ove godine, nakon izjave jednog njemačkog ministra date u Senatu Berlina, da je IR tijesno povezan s tamošnjom podružnicom Muslimanskog bratstva, savezni revizijski sud objavio pokretanje istrage protiv ove organizacije. Navedeno je da revizori sumnjaju na “moguću zloupotrebu novca“.

Skoro istovremeno, u Velikoj Britaniji je vladina Komisija za humanitarne organizacije objavila da istražuje IR zbog odluke da u ovu zemlju iz SAD dovede kontroverznog propovjednika Јasira Kadija. On je, naime, poznat i po stavu da je ubijanje homoseksualaca “dio vjere“.

Roman, nadalje, navodi i da je prvi čovjek IR-a u SAD Halid Lamada otvoreni pristaša Muslimanskog bratstva te da su njegovi postovi na Fejsbuku jasna potvrda tog stava. Kada su Lamadine objave na ovoj društvenoj mreži upale u oči novinarima, on ih je obrisao i ograničio pristup svom profilu. No, Midl Ist Forum otkrio je da i neki drugi prvaci IR-a u SAD imaju tijesne veze s Muslimanskim bratstvom i Hamasom. Roman tvrdi da se one ogledaju ne samo u slanju novca američkih poreznih obveznika pripadnicima Bratstva, ali i Hamasa, nego i u slavljenju nekih terorističkih akcija.

Kako saznajemo, nekim političarima u BiH već je ozbiljno skrenuta pažnja da se drže podalje od Muslimanskog bratstva. Poznate su veze Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, sa Muslimanskim bratstvom.

Izetbegović je delegaciju Muslimanskog bratstva primio i u Predsjedništvu BiH 2014. godine.

Već neko vrijeme unutar američke administracije vodi se debata o stavljanju Muslimanskog bratstva na spisak terorističkih organizacija. Zvanični Vašington rastuće je zabrinut zbog aktivnosti te i srodnih organizacija, posebno u Turskoj i na Bliskom istoku.

Izvor: Avaz