latinica  ћирилица
12/09/2017 |  19:31 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

SM BiH: Izvršene i preostale obaveze na upitnik Evropske komisije

Savjet ministara BiH upoznao se danas o informaciji Direkcije za evropske integracije BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi sa pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno da je na sjednici razmotrena informacija Direkcije za evropske integracije o učešću BiH u programima EU u kojoj se navodi da BiH učestvuje u osam programa u okviru ciklusa programa EU u periodu 2014-2020.

Savjet ministara BiH dao je podršku aplikantima iz BiH u ovim programima.

BiH je u 2014. godini pristupila programima Erasmus plus /djelimično učešće u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta/, Horizont 2020 /oblast nauke i inovacija/ i Kreativna Evropa /oblast kulture i audiovizuelne djelatnosti/.

BiH je od 2016. godine članica programa Evropa za građane /oblast civilnog društva/, Fiskalis 2020 /oblast finansija/ i Carino 2020, a 2017. godine pristupila je programima COSME /oblast poduzetništva/ i Zdravlje za razvoj.

Učesnici iz BiH su posredstvom 12 projekata u prošloj godini iz programa Horizont povukli 1.377.321 evra, što je značajno povećanje u odnosu na 2014. godinu kada je po ovom osnovu povučeno 165.875 evra.

BiH je za sufinansiranje ulazne karte za članstvo u ovom programu u prošloj godini izdvojila 158.153 evra.

Za sedam projekata u oblasti mladih aplikantima iz BiH iz programa Erasmus plus odobreno je 376.061,49 evra, dok je u oblasti visokog obrazovanja odobren 91 projekt čiji su učesnici iz BiH.

Učesnici iz BiH povukli su 445.412 evra za 12 projekata odobrenih u okviru programa Kreativna Evropa u prošloj godini, a dodatno je Evropska komisija BiH odobrila 59.986 evra za promociju ovog programa i pružanje podrške potencijalnim aplikantima iz BiH.

Istovremeno je sufinansiranje članske karte u ovom programu iz budžeta BiH prošle godine iznosilo 41.000 evra.

Zvaničnici bez prava na jubilarnu naknadu

Savjet ministara BiH utvrdio je danas prijedlog amandmana jedan na Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim su pobrojani zvaničnici u BiH koji nemaju pravo na jubilarnu nagradu.

Pravo na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada ne ostvaruju izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH, i to članovi Predsjedništva BiH, poslanici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Savjeta ministara, ministri i zamjenici ministara.

Na ovaj način žele se izbjeći različita tumačenja o tome ko se smatra izabranim i imenovanim zvaničnikom u institucijama BiH u skladu sa zaključkom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Dom naroda je prilikom razmatranja dopuna Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH zatražio preciziranje ove odredbe.

Savjet ministara donio je na današnjoj sjednici odluku o dopuni tarife administrativnih taksi koje se plaćaju u postupcima pred Ministarstvom pravde BiH radi usklađivanja za odgovarajućim zakonima.

Riječ je o usklađivanju sa zakonima o udruženjima i fondacijama, o registraciji pravnih lica koja osnivaju institucije BiH, o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, kao i Zakonom o upotrebi i zaštiti naziva BiH.

Dopunom odluke definisane su takse u vezi sa upisom u registre BiH međunarodnih udruženja i fondacija i drugih neprofitnih organizacija, pravnih lica koja osnivaju institucije BiH, crkava i vjerskih zajednica, njihovih saveza i organizacijskih oblika u BiH.

Donijet pravilnik o genetski modifikovanim organizmima

Savjet ministara BiH donio je pravilnik o postupku ocjenjivanja i ovlaštenja laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje genetski modifikovanih organizama i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili potiču od GMO.

Pravilnikom su obuhvaćene sve nadležnosti institucija u sistemu bezbjednosti hrane u vezi sa pitanjem ovlaštenja laboratorija za oblast GMO, kao i postupak kreiranja jedinstvene liste ovih laboratorija, saopšteno je iz Savjeta ministara.

"Kako je riječ o jedinstvenom postupku pribavljanja ovlaštenja, ovaj pravilnik podjednako se odnosi na hranu, hranu za životinje, reprodukcioni materijal u poljoprivredi i šumarstvu, te sredstva za zaštitu bilja", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Odjeljenje za poljoprivredu Brčko distrikta, nadležni su da ovlaste ispitne laboratorije za kontrolu, ispitivanje i praćenje GMO i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili potiču od GMO.

Nadležni organi dužni su da rješenje o ovlaštenju laboratorije dostave Agenciji za bezbjednost hrane, koja ih upisuje u jedinstvenu listu ispitnih laboratorija u BiH za oblast GMO.

Usvojen izvještaj o Programu postinvesticione podrške investitorima

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o Programu postinvesticione podrške investitorima, koji je predložila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH - Fipa za prošlu godinu sa preporukama za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH.

U okviru Afterkar programa, Fipa je u prošloj godini posjetila 55 kompanija, a njeni službenici su obavili 520 posjeta kampanijama u BiH u periodu od 2007. do januara 2017. godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

U izvještaju je istaknuto da 52,8 odsto kompanija planira nova ulaganja u iznosu od 407,3 miliona evra reinvesticija, a 69,8 odsto kompanija planira povećanje zaposlenosti u naredne tri godine.

Preporuke Fipe za nivo BiH odnose se na unapređenje stanja u više oblasti, koje su ocijenjene kao važne za investitore, uključujući carine i carinsku politiku, poslovanje u slobodnim zonama, akcize, javne nabavke, kretanje radne snage, boravak i zapošljavanje stranaca, elektronsko poslovanje, tržište radne snage, energetiku, te međunarodne i bilateralne odnose.

S ciljem realizacije preporuka za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH Savjet ministara BiH poziva sve nadležne institucije da nastave aktivnu saradnju sa Fipom, koja uključuje i razmjenu podataka, organizaciju sastanaka i druge oblike saradnje.

Prvo israživanje o prehrambenim navikama djece

Savjet ministara dao je saglasnost Agenciji za bezbjednost hrane da organizuje i sprovede istraživanje o prehrambenim navikama djece u BiH od 2018. do 2023. godine.

"Agencija za bezbjednost hrane BiH zadužena je da pripremi potrebnu dokumentaciju i do 13. oktobra izvrši elektronsku prijavu na tender EFSA", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na ovaj način BiH se pridružuje zemljama EU koje učestvuju u istraživanju prehrambenih navika koje daje detaljnu sliku konzumiranja pojedine hrane po dobnim grupama stanovnika.

"Istraživanje će obuhvatiti tri dobne grupe djece od tri mjeseca do devet godina starosti i sprovodiće se u skladu sa propisanom metodologijom EFSA", navedeno je u saopštenju.

BiH do sada nije sprovodila ovakva istraživanja. Prošle godine BiH se prvi put prijavila na javni poziv EFSA za istraživanje prehrambenih navika odrasle populacije.

Unaprijediti saradnju institucija u oblastima obrazovanja i rada

Savjet ministara BiH upoznat je o informaciji Ministarstva civilnih poslova o prilagođavanju obrazovnih programa potrebama tržišta rada u kojoj je naglašeno da je potrebno unaprijediti saradnju institucija u oblastima obrazovanja i rada na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta jer ne postoji jasan mehanizam saradnje i razmjene podataka.

U informaciji je ocijenjeno da je koordinacija politika obrazovanja, rada i zapošljavanja veoma slaba, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Informacija sadrži podatke nadležnih obrazovnih vlasti o usklađenosti nastavnih planova i programa/obrazovnih i studijskih programa sa tržištem rada sa prijedlogom mera, te daje pregled dokumenata koje je usvojio Savjet ministara BiH, zaključno sa Akcionim planom za izradu i sprovođenje kvalifikacionog okvira u BiH do 2020. godine koji značajno doprinosi povezivanju tržišta rada i obrazovanja.

Informacija će biti dostavljena Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH s ciljem realizacije zaključka 45. sjednice ovog doma.

Izvor: SRNA