latinica  ћирилица
12/09/2017 |  20:11 ⇒ 13/09/2017 | 08:11 | Autor: RTRS

Vučić: U oktobru zvanično počinje unutrašnji dijalog o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan što je na njegov poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji veliki broj političkih i društvenih faktora iznosio svoje stavove, te najavio da se od oktobra kreće u novu fazu dijaloga.
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Vučić je večeras u obraćanju građanima Srbije istakao da taj dijalog treba institucionalizovati, obaviti veoma široke konsultacije, te da su svi pozvani da učestuvju.

"Trebalo bi da se taj dijalog odvija na više nivoa, kroz koncentrične krugove, da bude odgovoran, sa jasnim ciljevima da uključi sve relevantne aktere. Do sad smo u politici govorili samo šta ne želimo i naš odgovor je bio da nećemo da priznamo nezavisnost. Gotovo našu politiku da nismo ni imali", rekao je Vučić.

On je zamolio Vladu Srbije da pomogne u ovom poslu da formalno organizuje sastanke sa predstavnicima javnosti, a da civilni sektor treba da organizuje rasprave u svojim okvirima.

"Smatram da je ovo istorijsko pitanje za nas, ključno za budućnost Srbije", rekao je Vučić.

On je rekao da, prema procjenama Beograda između 110.000 i 120.000 Srba živi na Kosovu, a južno od Ibra je jedan Srbin prema 30 ili 40 Albanaca.

"Prvi put da nemamo dramatičan pad broja Srba na Kosmetu. Najviše srpske dece se rađa na Kosovu i Metohiji, zbog muke koja je naterala naš narod", naveo je Vučić.

On je rekao da je zadovoljan što posljednjih godina nije bilo nijednog poginulog u etničkim sukobima na Kosmetu, iako je bilo napada nožem. Vučić je ocijenio da Srbi živjeli nešto lakše na Kosmetu i da ih nije manje nego što je bilo prije tri ili četiri godine.

Vučić je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci pozvao cjelokupnu javnost, političke organizacije, Crkvu da se počne govoriti o Kosmetu, jer je to suština političke sadašnjosti i političke budućnosti.

"U zavisnosti od našeg odnosa prema Kosmetu imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da podržava odluku "Srpske liste" da uđe u Vladu samoproglašenog Kosova, podsjetivši da na Kosmetu trenutno živi između šest i osam odsto Srba.

On kaže da su nakon izbora na Kosovu i Metohiji postojale tri opcije, od kojih je jedna da Srbi podrže novu vladu Aljbina Kurtija i njegovog Pokreta "Samoopredjeljenje", koji se otvoreno zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije u "veliku Albaniju".

Druga opcija je bila da "Srpska lista" ne podrži nikog, ali time se, kaže Vučić, ništa ne bi dobilo, jer Srbi ne mogu imati većinu sa šest ili osam odsto.

Vučić je dodao da je treća opcija bila da Srbi da podrže vladu Ramuša Haradinaja, koji za državu Srbiju ostaje optuženi ratni zločinac.

"Ništa o njemu ne mislimo dobro. Ima takvih lidera još na Kosovu. Srbi time nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i svoju decu. Zamislite da su doneli odluku da idu na nove izbore. A šta bi radili kada bi počeli da ih napadaju po kućama i da šalju jedinice Rosu?", zapitao je Vučić.

On kaže da Srbi ulaskom u kosovsku Vladu "prvi put, nakon donošenja odluke o nezavisnosti, imaju nešto u svojim rukama".

"Ako vratimo još 200.000 interno raseljeni lica i to je uspeh", rekao je predsjednik Srbije i podsjetio na izjave albanskih političara da "kosovska vlada" od sada zavisi od Beograda i Vučića.

On je pokazao spisak od šest strana etnički motivisanih napada na Srbe od 2014. godine do danas, navodeći da postoji i spisak od 70 strana o napadima od 2004. do 2012. godine.

"Ponosan sam na politiku koja čuva Srbe na Kosmetu. Da li će biti napada? Siguran sam da hoće, ali će ih biti manje nego što je bilo", istakao je Vučić.

Izvor: SRNA