latinica  ћирилица
12/09/2017 |  23:54 ⇒ 13/09/2017 | 08:11 | Autor: RTRS

"Republika Srpska nikada nije imala veću podršku Srbije nego danas"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Republika Srpska nikada nije imala veću podršku Srbije nego danas i istakao da Srbija srpskom narodu u regionu može pomoći tek onda kada je ekonomski i politički snažna.
Aleksandar Vučić (foto: © Tanjug/ Tanja Valic) - Foto: RTRS
Aleksandar Vučić (foto: © Tanjug/ Tanja Valic)Foto: RTRS

"Kada je to Republika Srpska imala veću podršku od Srbije nego danas? Pitajte predsednika i premijera, pitajte opoziciju tamo. Najveću ima danas", ističe Vučić i dodaje da Srpska ima podršku u moralnom, naučnom, kulturnom, obrazovnom i finansijskom smislu.

U obraćanju građanima, Vučić je zapitao šta je to ranije urađeno za srpski narod u Crnoj Gori, osim što se Beograd petljao u politiku uvijek, misleći da o nečemu može da odlučuje, a ne građani.

"Mi tek danas pravimo Srpsku kuću u Podgorici. Mi smo iz budžeta Srbije za to izdvojili više od tri miliona evra. Danas može da se govori o tome koliko smo dali i koliko ćemo da damo za obnovu našeg Sabornog hrama u Mostaru i za to šta ćemo da uradimo u Grahovu, Glamoču i Drvaru i drugim mestima", naveo je Vučić.

On je naglasio da se se to sve moglo uraditi tek kada je Srbija postala politički snažna i ekonomski dramatično jača.

"Našem narodu možemo da pomognemo tek kada imamo ekonomski snažnu Srbiju, tek kada imamo politički snažnu Srbiju. Ne dam da pomažemo našem narodu tako što ćemo tobože da se bijemo sa svima", rekao je Vučić.

On je rekao i da Srbija ima najteže nasljeđe od svih zemalja u okruženju, ali da opet ima najviše prijatelja.

"Analizirajte sa kim Hrvatska ima dobre odnose. Analizirajte njihove odnose sa BiH i sa drugima, pa ćete da vidite da Srbija ima najviše prijatelja i u susedstvu", istakao je Vučić.

On je naglasio da je njegova vlast počela da obilježava godišnjicu NATO agresije, podigla spomenik junaku Gavrilu Principu u Beogradu, te zajednički sa Republikom Srpskom obilježava značajne istorijske datume kao što je sjećanje na stradanje Srba u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Kada je riječ o susretu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, Vučić je izrazio nadu da će sa njim razgovarati tokom predstojećeg održavanja Generalne skupštine UN u Njujorku, kao i nadu da će prvi čovjek SAD posjetiti Srbiju.

"Imaću priliku da nekoliko minuta razgovaram i sa Trampom. Dobio sam poziv za njegov prijem, iskoristiću tih nekoliko minuta, svakako ću ga pozvati u Srbiju", rekao je Vučić.

On je naveo da bi do kraja ove ili početkom iduće godine trebalo da bude održan zvanični susret sa Trampom, te izrazio nadu da će Srbiju, nakon mnogo decenija od posjete DŽeralda Forda, ponovo posjetiti jedan američki predsjednik.

Vučić je rekao da će se u Njujorku sresti sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, sa turskim predsjednikom Taipom Redžepom Erdoganom, kao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini.

Izvor: Srna