latinica  ћирилица
13/09/2017 |  09:54 ⇒ 09:59 | Autor: RTRS

Turska: Hapšenje 79 bivših radnika u školama

Vlasti Turske izdale su naloge za hapšenje 79 bivših radnika u školama zbog sumnje da su povezani sa pokušajem vojnog udara u Turskoj u julu prošle godine, prenijeli su lokalni mediji.
Turska policija - Foto: Screenshot
Turska policijaFoto: Screenshot

Televizijska stanica NTV prenijela je da se osobe za čije hapšenje su izdati nalozi sumnjiče da su koristile šifrovanu aplikaciju "Baj lok", za koju turske vlasti tvrde da je korištena u mreži klerika Fetulaha Gulena, koji je optužen da je organizator vojnog puča.

Osumnjičeni su zaposleni u privatnim školama i ustanovama koje pripremaju studente za prijemne ispite na univerzitete. Njima su, navodno, upravljale osobe koje podržavaju Gulena.

Muslimanski klerik, koji od 1999. godine živi u SAD, više puta je negirao bilo kakvu povezanost sa organizovanjem vojnog puča, koji je i sam osudio.

U Turskoj je nakon neuspjelog vojnog puča otpušteno ili suspendovano oko 150.000 radnika javnog i privatnog sektora, uključujući radnike u školama čiji su osnivači Gulenove pristalice, dok je više od 50.000 osoba uhapšeno zbog povezanosti sa sveštenikom.

Razbijanje vojnog puča je izazvalo komentare grupa koje se bore za ljudska prava, kao i nekih turskih saveznika sa Zapada, o tome kako postoji mogućnost da je turska Vlada iskoristila puč kao izgovor za gušenje nezadovoljstva u zemlji.

Turske vlasti tvrde da se Gulenova mreža duboko infiltrirala u vojsku, škole i sudove i da se samo "masovnom čistkom" mogla neutralisati prijetnja.

Izvor: Srna