latinica  ћирилица
13/09/2017 |  11:06 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Očekuju se umanjeni prinosi kukuruza u Semberiji (VIDEO)

Zbog višemjesečne suše i tropskih temperatura, prinosi kukuruza u Semberiji biće umanjeni 15 -70 odsto, zavisno od kvaliteta zmljišta i primijenjene agrotehnike.
Dani kukuruza - Foto: RTRS
Dani kukuruzaFoto: RTRS

To su i procjene koje su se mogle čuti i na "Danu polja kukuruza" u semberskom selu Amajlije.

Situacija u ogledu dobar je pokazatelj ratarima za iduću sjetvu, jer pravim izborom hibrida mogu ublažiti štetu u lošim godinama kao što je ova. 

- Kukuruz je podbacio 70, 80 odsto , čak ima i njiva gdje je 90 odsto uništeno, suša odradila svoje, godina takva - kaže poljoprivrednik iz Ljeskovca Blago Matović.

Sad je najvažnije održati proizvodnju, sačuvati stočni fond i obaviti jesenju sjetvu. U tome će im pomoći mjere Vlade koja je obezbijedila regresirano đubrivo i gorivo. 

- To će nam mnogo značiti u ovom teškom vremenu da bi opstali. Najvažnije mi je, ja imam farmu krava da održim to stado, da ne padnem - istakao je poljoprivrednik Miroslav Vasić iz Amajlija.

Na kvlitetnim oranicama, gdje je primijenjena puna agrotehnika šteta je manja. Mićo Vujović je zasijao pet hibrida i očekuje dobar prinos.

- Sigurno ima tona po dulumu ili 10 tona po hektaru. Ovdje je naša zemlja malo bolja, drinska, pa očekujem taj prinos - naglasio je Mićo Vujović iz Amajlija.

Stručne službe resornog ministarstva postavile su oglede širom Republike Srpske kako bi ratarima pokazali hibride koji su najpovoljniji za određeno područje.

- Kada su sjemenske kuće u pitanju svaka ima izuzetno dobre hibride, samo je suština da se postave na pravo mjesto i za odgovarajuću godinu - naveo je stručni saradnik za oglede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Aleksandar Majkić.

Na kvalitetnijem zemljištu i parecelama gdje je usjev navodnjavan prinosi kukuruza manji su za 10-20 odsto, a na lošijem zemljištu , u prosjeku 50-60 odsto. Najveća šteta je u Semberiji i Lijevče polju.