latinica  ћирилица
13/09/2017 |  11:07 ⇒ 11:15 | Autor: RTRS

Vladeti Јerotiću uručena Velika povelja Brankovog kola

Uglednom srpskom akademiku, književniku i psihoterapeutu Vladeti Јerotiću uručena je Velika povelja Brankovog kola, priznanje istoimene kulturne institucije "za neprekinutu i uzvišenu tridesetogodišnju saradnju".
Sremski Karlovci - Uručena Velika povelja Vladeti Јerotiću - Foto: SRNA
Sremski Karlovci - Uručena Velika povelja Vladeti ЈerotićuFoto: SRNA

U prepunoj Velikoj sali Karlovačke bogoslovije, Јerotiću je priznanje uručio predsjednik Brankovog kola Nenad Grujičić uz stihove Branka Radičevića: "Fala Bože na dar ovi, o pomozi, blagoslovi, da mi kako s prava puta duša mlada ne zaluta".

Zahvalivši za visoko priznanje, Јerotić je istakao izuzetan značaj stvaranja na svim nivoima s obzirom na to da je srpski narod kroz istoriju prolazio i stradavao nebrojeno puta, prekidajući sopstveni stvaralački kontinuitet.

- Zato je važno što Brankovo kolo traje s kontinuitetom koji je vrijedan poštovanja i taj kontinuitet treba nastaviti - poručio je Јerotić.

Odluku o dodjeli Velike povelje Brankovog kola jednoglasno je donio žiri Brankovog kola u sastavu Nenad Grujičić, predsjednik žirija, Vesna Čipčić i Mina Erić.

Velika povelja Јerotiću je uručena petog dana 46. Brankovog kola, najveće pjesničke manifestacije u Srbiji i zemljama okruženja.

Manifestacija je posvećena pjesniku Branku Radičeviću /1824-1853/, čiji su stihovi obilježili epohu srpskog i evropskog poetskog romantizma.

Brankovo kolo biće završeno u ponedjeljak, 18. septembra.

Izvor: SRNA