latinica  ћирилица
13/09/2017 |  12:14 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Lovrinović: Јednostrani stavovi SDA - primjer kako bi izgledala unitarna BiH

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poslanici su danas, u okviru rasprave započete u prvom dijelu sjednice 7. septembra, ponovo suprotstavili stavove u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta.
Sjednica Predstavničkog doma PS BiH - Foto: RTRS
Sjednica Predstavničkog doma PS BiHFoto: RTRS

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto smatra da se izgradnja Pelješkog mosta problematizuje u predizborne svrhe pod krinkom zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

"Ovo šteti svima nama, ovih smo dana iznijeli toliko stvari koje su naštetitle ugledu BiH u susjedstvu i evropskom okruženju", istakla je Krištova.

Njen zamjenik Šefik DŽaferović smatra da problem treba da riješe Hrvatska i BiH uz pomoć EU.

"Hrvatska i BiH će ovo pitanje morati riješiti dogovorom", rekao je DŽaferović ističući da BiH ima pravo pristupa od svoga mora do otvorenog mora, onako kako piše u međunarodnim konvencijama.

On je dodao da Hrvatska ima pravo da poveže svoje teritorije, ali da time ne smije da ugrozi pravo BiH na pristup otvorenom moru.

"U situaciji neuređene granice, Hrvatska jednostrano bez zvaničnog stava BiH počinje izgradnju mosta", rekao je DŽaferović navodeći da SDA na to neće ćutati.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović ocijenio je da se sve hrvatske inicijative u BiH predstavljaju kao štetne.

U raspravi u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, Lovrinović je rekao da taj most nije na teritoriji BiH i da on treba da bude pitanje struke, a ne politike.

Prema njegovim riječima, jednostrani stavovi kojima se izražava protivljenje izgradnji mosta po pravilu dolaze od bošnjačkih predstavnika i to iz reda SDA.

"To nije prvi put", istakao je Lovrinović i podsjetio na slučajeve problematizovanje pitanja granice sa Crnom Gorom kod Sutorine te reviziju tužbe protiv Srbije.

On je ocijenio da je to očit primjer kako bi izgledala unitarna BiH. "Ako mislite da ćemo to mirno posmatrati, varate se", poručio je Lovrinović, koji je pozvao potpisnike deklaracije o Pelješkom mostu da povuku svoje potpise.

Lovrinović je predložio da Predstavnički dom usvoji zaključak kojim bi se Predsjedništvo BiH i Savjet ministara zadužili da do naredne sjednice ovog doma dostave informaciju o tome šta se preduzimalo sa rješavanjem nesporazuma u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta.

Poslanik SPD-a Denis Bećirović rekao je da nije korektno u parlamentu plasirati ideje o unitarizaciji.

"BiH se ne miješa u unutrašnje stvari Hrvatske", rekao je Bećirović navodeći da je Predsjedništvo BiH kao nadležni organ jednoglasno donijelo odluke koje se tiču izgradnje Pelješkog mosta.

Poslanik Nezavisnog bloka Salko Sokolović istakao je da za BiH neće biti problem izgradnja mosta na Pelješcu ako se prethodno riješe neka pitanja, među koja je svrstao i revidiranje hrvatskog pomorskog zakona kojim je onemogućen prolazak brodova u vode BiH.

Fehim Škaljić iz SBB-a stava je da ništa ne smije narušiti odnose između BiH, a njegov stranački kolega Damir Arnaut zamjera političarima iz SDA i HDZ BiH što razmjenom pisama u vezi sa Pelješkim mostom narušavaju međunarodni imidž BiH.

Arnaut je podsjetio da Predsjedništvo BiH od 2010. godine nije ništa preduzelo u vezi sa problemom izgradnje Pelješkog mosta.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je osnovni problem nedostatak komunikacije između BiH i Hrvatske.

U ime Kluba ona je zatražila da se Deklaracija o Pelješkom mostu dopuni pozivom Hrvatskoj za rješavanje problema granice sa BiH uz podsjećanje na otežan život žitelja obje Kostajnice zbog neriješenog problema granice te činjenicu da rijeka Una na 11 mjesta presijeca međudržavnu granicu.

Ona je predložila da se u deklaraciju ugradi i poziv Hrvatskoj, odnosno EU za obezbjeđivanje uslova za infrastrukturno povezivanje BiH sa Hrvatskom i EU ubrzanjem izgradnje mosta na Savi, revitalizacijom Unske pruge te izgradnjom saobraćajnice kroz Popovo polje u okviru Јadransko-jonskog puta.

Momčilo Novaković iz NDP-a predložio je da se danas ne usvaja nikakva deklaracija ističući da o tome nema potpune saglasnosti, što će umanjiti njegov efekat.

Novaković smatra da je potrebno postići konsenzus o ovom pitanju u konsultacijama sa nadležnim institucijama BiH.

"Cilj je da se odnosi sa Hrvatskom, i eventualno sutra sa drugim zemljama, rješavaju dogovorom, a ne bilo kakvim arbitražama", istakao je Novaković.

Poslanici bi danas trebalo da se izjasne o deklaraciji o Pelješkom mostu koju su potpisala 24 poslanika SDA, SDP, Nezavisnog bloka, SDP, SBB, DF i BPS.

U Deklaraciji se, između ostalog, pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore sa BiH radi postizanja bilateralnih rješenja u pogledu razgraničenja na moru.

Izvor: Srna