latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:23 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana nestalih u Banjaluci i odbrane zapadnih granica u Novom Gradu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović najavio je da će u Banjaluci u petak, 15. septembra, biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a u Novom Gradu u ponedjeljak, 18. septembra odbrana zapadnih granica Srpske i BiH od hrvatske agresije.
Ministar Savanović - pres - Foto: RTRS
Ministar Savanović - presFoto: RTRS

Savanović je istakao da se 5.280 civila i vojnika vode kao nestali, te da je do sada identifikovano 3.454 lica, uglavnom do 1. januara 2008. godine, do kada je Kancelarija za nestala lica u Republici Srpskoj radila taj posao. Nakon toga je identifikacija prešla u nadležnost Instituta za nestala lica BiH i od tada pa do danas identifikovano je samo 30 žrtava rata srpske nacionalnosti i oko 600 nestalih Bošnjaka.

On je istakao da će Ministarstvo zajedno sa nevladinim organizacijama reagovati kako bi bila pokrenuta inicijativa da se Institut za nestala lica BiH "probudi iz sna" i vrati u okvire djelovanja, zbog kojeg je i osnovan.

Govoreći o obilježavanju odbrane zapadnih granica Srpske i BiH od hrvatske agresije, Savanović je naveo da je hrvatsko vojno i političko rukovodstvo namjeravalo da srpsko pitanje u BiH riješe kako je bilo riješeno i u Hrvatskoj.

"Vođeni tom logikom, oni su 17, 18. i 19. septembra 1995. godine izveli ofanzivu na zapadne granice Republike Srpske, od Kozarske Dubice, preko Novog Grada i Kostajnice do Gradiške, sa namjerom da dođu do Banjaluke, te da sa takozvanom Armijom BiH protjeraju Srbe iz BiH", rekao je Savanović.

On je naveo da su u tome spriječeni zahvaljujući hrabrim i nadljudskim naporima srpskih boraca, koji su zaustavili hrvatsku ofanzivu i protjerali hrvatske snage, koje su u jednom momentu prešle rijeku Unu i došle na srpsku teritoriju.

Pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Srpske Duško Milunović rekao je da je programom obilježavanja Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Srpske predviđeno da u petak, 15. septembra, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci u 9.30 časova bude služen paratos poginulim i ubijenim borcima i civilima, a u 10.15 časova položeni vijenci na spomenik poginulim borcima na groblju "Sveti Pantelija".

On je dodao da će vijenci na spomen kosturnici na Novom groblju biti položeni u 11.00 časova, a u 11.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

U 11.35 časova biće položeni vijenci na spomenik "12 beba" na Novom groblju, dok će u 11.30 časova u Kulturnom centru "Banski dvor" biti predstavljena knjiga "Ne zaboravi voljena zemljo".

Milunović je naveo da je programom obilježavanja odbrane zapadnih granica Srpske u Novom Gradu, u ponedjeljak, 18. septembra, u 10.00 časova planirano polaganje vijenaca na Centralnom spomeniku civilnim žrtvama rata u naselju Tunjice, a u 11.00 časova u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla biće služen parastos poginulim borcima.

Nakon toga, dodao je on, u 11.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Novog Grada, te u 11.45 časova umjetnički program i obraćanje zvaničnika kod centralnog spomenika.

Izvor: SRNA