latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:40 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

U Predstavničkom domu BiH oštra rasprava o Pelješkom mostu

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su nastavili raspravu o Deklaraciji o Pelješkom mostu u kojoj se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU da bez odgađanja obustave radnju čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Zahtijeva se da se Hrvatska i Evropska unija uključe u razgovore sa BiH radi postizanja bilaterarnih rješenje u vezi sa razrješenjem granica na moru. Deklaraciju su potpisala 24 poslanika, dok HDZ BiH smatra da je ona suprotna načinu mišljenja.

Aleksandra Pandurević, šef Kluba SDS-a je zatražila da se Deklaracija dopuni pozivom Hrvatskoj i EU da ubrzavaju okončanje projekta izgradnje mosta kod Gradiške, kako bi bio pušten međudržavni saobraćaj, da se pozove Hrvatska da uvrsti Unsku prugu kao međudržavni projekat kako bi se uspsotavio ključni željeznički koridor dvije zemlje, da se prepozna značaj izgradnje jonsko-jadranske magistrale preko Popovog polja kako bi se omogućilo efikasno povezivanje Zapadnog Balkana. Osim toga traži da se u Deklaraciju uvrsti i poziv Hrvatskoj da se konačno urede granice, jer samo na Uni postoji 11 mjesta gdje se s jedne obale na drugu prelazi u drugu državu.

Momčilo Novaković (NDP), poslanik predložio je da se ne usvaja nikakva Deklaracija, niti donose bilo kakvi zaključci, te da se svi materijali i diskusije pokušaju kroz kolegij rješiti da se napravi dokument i da se on usaglasi sa resornim ministarstvima i Predsjedništvom BiH.

Poslanici bošnjačkih stranka smatraju da se ovo pitanje mora riješiti uz posredovanje Evropske unije dok poslanici hrvatskig stranaka ističu da se, sve što dolazi iz Hrvatske, u BiH, posmatra u negativnom kontekstu.

Izvor: Nezavisne novine