latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:07 ⇒ 14:12 | Autor: RTRS

Petersen srećan što se "Haradinaj vratio tamo gdje pripada"

Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN na Kosovu Soren Јesen-Petersen danas je Ramušu Haradinaju, koga Srbija tereti zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, čestitao izbor na mjesto premijera samoproglašenog Kosova, istakavši da je srećan što se Haradinaj "konačno vratio tamo gdje pripada".
Ramuš Haradinaj - Foto: RTRS
Ramuš HaradinajFoto: RTRS

U telegramu proslijeđenom medijima Petersen upućuje "najtoplije čestitke" i izražava uvjerenje da će Haradinaj pokazati "energiju, posvećenost i spremnost za bavljenje neriješenim ključnim izazovima".

"Ne sumnjam da ćete pokazati posvećenost, energiju i spremnost da se bavite neriješenim izazovima kao što ste pokazali tokom prvog kratkog vremenskog perioda kao premijer, te da Kosovo i njeni izvanredni ljudi mogu definitivno da kreću naprijed i ispune svoje nade i težnje", naveo je Petersen.

On je izrazio nadu da će imati priliku da posjeti Haradinaja i da će ga "vidjeti u akciji u pravom trenutku".

Sedamdesetdvogodišnji Soren Јesen Petersen je danski advokat koji je dužnost specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN na Kosovu i šefa Unmika obavljao od 16. juna 2004. do kraja juna 2006. godine.

Novoizabrani premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj je nekadašnji vođa terorističke Oslobodilačke vojske Kosova koga Srbija tereti zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Haradinaj je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, ali je oslobođen 2008. godine.

Sumnja se da je od 1999. godine ubijeno najmanje 19 svjedoka protiv Haradinaja, nakon čega su potencijalni svjedoci iz straha odustali od svjedočenja pred Tribunalom.

Izvor: Srna