latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:38 | Autor: RTRS

Izrael podržava nezavisnu kurdsku državu

Izrael podržava uspostavljanje nezavisne kurdske države, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu, dok se Kurdi u Iraku pripremaju za referendum o nezavisnosti kojem se Bagdad protivi.
Tel Aviv (foto:keiretsuforum.com) -
Tel Aviv (foto:keiretsuforum.com)

Izrael diskretno održava vojne, obavještajne i ekonomske veze sa Kurdima još od 60-ih godina prošlog vijeka, smatrajući ih štitom od zajedničkih arapskih neprijatelja. Kurdi žive na području Iraka, Turske, Sirije i Irana.

Vođa iračkih Kurda Masud Barzani rekao je juče da planira održavanje referenduma o nezavisnosti 25. septemba kako je i planirano, uprkos tome što je irački parlament glasao za njegovo odbacivanje.

"Izrael podržava legitimne napore kurdskog naroda da dobije svoju vlastitu državu", naveo je Netanjahu u pisanoj izjavi stranim dopisnicima.

Međuti, dodao je da Izrael smatra Radničku stranku Kurdistana (PKK) terorističkom organizacijom, a to je isti stav koji imaju Turska, SAD i Evropska unija. Turska, Iran i Sirija su protiv kurdskog referenduma, jer strahuju da će to podstaknuti separatističke težnje među Kurdima koji žive na njihovoj teritoriji.

Izvor: Agencije