latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:44 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Remontni zavod Bratunac zakupio hale Elvaka

Tehnički remontni zavod Bratunac zakupio je proizvodne hale u prostoru bijeljinske fabrike Elvako i zaposlio 20 bivših radnika ove firme u stečaju, objavljeno je na sajtu Grada Bijeljina.
"Elvako" - Foto: RTRS
"Elvako"Foto: RTRS

Broj angažovanih radnika bi do kraja godine trebalo da bude petostruko veći, a trenutni zakupci bi se po okončanju stečaja mogli pojaviti i kao potencijalni kupci ovog preduzeća.

Stečaj Elvaka pokrenut je u aprilu zbog nagomilanih dugovanja. Imovina ovog preduzeća, koje je nekada bilo među najsupješnijim u crnoj metalurgiji, vrijedi 19 miliona KM, obaveze su dvostruko veće, a sva nepokretna imovina koja se prostire na oko 140 dunuma je pod hipotekom.

Osim za radnike, pokretanje rada je značajno i za povjerioce, jer bi se u suprotnom, troškovi stečajnog postupka namirivali prodajom mašina.

Tehnički remontni zavod je zbog povećanog obima proizvodnje zakupio pogone procesne opreme, šina vođica, panelnih ograda i armaturne mreže. Ovi proizvodi nekada su plasirani u zemlje zapadne Evrope, a traženi su i danas.

- Pogon procesne opreme smo očistili i tako završili sa defektažom i osposobljavanjem mašina za proizvodnju, na osnovu čega već krećemo sa radom. Planiramo da do kraja godine pustimo u rad i ostale pogone - najavljuje predstavnik Zavoda  Veljko Ljubinković.

U ovom zavodu trenutno konstruišu halu za inostranog kupca.

- Mi sve pripremimo, spakujemo i brodom šaljemo za Namibiju gdje se vrši sklapanje - pojašnjava Ljubinković.

Zakupci imaju plan da uporedo sa remontom mašina, kupe i nova postrojenja i u pogonu procesne opreme obnove nekadašnju proizvodnju silosa, mješalica i traktorskih prikolica.

Izvor: SRNA