latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:00 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

SNSD neće podržati Deklaraciju o Pelješkom mostu

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da SNSD neće podržati Deklaraciju o Pelješkom mostu.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Ovom deklaracijom pozivaju se nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave radnju čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore radi postizanja bilateralnih rješenja u pogledu razrješenja granica na moru.

- Nećemo poržati deklaraciju jer je vlast na nivou zajedničkih institucija potpuno demolirana zbog unutrašnjih odnosa u toj koaliciji. Mi danas nemamo zvaničan stav Predsjedništva BiH i Savjeta ministara o tom pitanju i kada je bila rasprava u vezi sa stanjem oko Pelješkog mosta, na sjednici nije bio ni ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak, niti ministar saobraćaja - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da je to pokazatelj o tome koliko se ozbiljno pristupa pitanjima od važnosti za BiH, pojašnjavajući da deklaracija nije prihvatljiva jer prema tački dnevnog reda nije u pitanju kompletna državna granica BiH i Hrvatske već samo stanje oko izgradnje Pelješkog mosta.

- Dopuna deklaracije nema smisla jer će stvoriti mnogo više problema kada je u pitanju državna granica i smaram da je ključno pitanje za Republiku Srpsku ono što je tretirano dopunama te deklaracije. Smatram da to treba tretirati na drugačiiji način, postoji kapacitet da to bude posebna tačka dnevnog reda - rekao je Košarac.

On je napomenuo da definitivno institucije BiH ne rade svoj posao što je primjetno i kroz stanje oko Pelješkog mosta i kada je u pitanju most na Savi koji je od velikog značaja za Republiku Srpsku, kao i najvažnije pitanje Kostajnice.

- Smatram da je to trebalo odvojiti od Pelješkog mosta i insistirati da institucije BiH od institucija Hrvatske traže da se ta pitanja nađu na dnevnom redu i da Hrvatska deblokira ono što trenutno čini - rekao je Košarac.

Izvor: SRNA