latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:29 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Treći dan štrajka u Banji Dvorovi; pacijenti odlaze (VIDEO)

Radnici Banje Dvorovi treći dan štrajkuju, zbog neisplaćenih sedam plata i neuplaćenih doprinosa. Poreska uprava blokirala je račun Banje Dvorovi zbog duga od oko 607.000 maraka. Direktor Banje Petar Vidaković ističe da ne može ništa da učini i da čeka dogovor sa Ministarstvom finasija.
Štrajk u Banji Dvorovi - Foto: RTRS
Štrajk u Banji DvoroviFoto: RTRS

U Poreskoj upravi kažu da je Banja imala dva reprograma izmirivanja dugovanja za poreze i doprinose na lična primanja, sačinjenih sa resornim ministarstvom. Rate su uplaćivali samo u početku, pa je došlo do raskida ugovora o reprogramu i automatski je uslijedila blokada računa.

"Ukupan dug je više od 600.000 maraka. Novo rukovodstvo Banje, ruku na srce, redovno izmiruje tekuće obaveze. Međutim, nisu bili u stanju da izmiruju stari dug pa smo bili prinuđeni da ih blokiramo", rekao je Dušan Vulović, direktor Poreske uprave u Bijeljini.

Vulović ističe da se račun može odblokirati na dva načina.

"S obzirom da je značaj Banje Dvorovi veliki i u zdravstvu, potreban je ili novi reporgram, ili izmirenje duga u cijelosti, trećeg nema", dodaje on.

Rukovodstvo Banje pokušaće postići novi dogovor sa ministarstvom finasija. Direktor ЈU Banje Dvorovi Petar Vidaković ističe da rata duga nije uplaćena od avgusta 2016. godine.

"Poslali smo dopis Ministarstvu finansija i očekujemo sastanak ana kojem ćemo nadam se naći mogućnost da se deblokira račun. Što se tiče radnika oni imaju pravo na štrajk, ali dok ne odblokiramo račun ne možemo ispuniti njihove zahtjeve", ističe Vidaković.

Oko 50-ak radnika Banje Dvorovi od ponedjeljka su obustavili sve poslove pa se izvinjavaju svim pacijentima koju su napustili banju.

''Izvinjavamo se svim našim pacijentima, ali naša prava su ugrožena. Djeca nemaju knjige, opremu za školu, ništa. Teška situacija je u Banji...'', istakao je radnik banje Dragiša Đurić.

Radnici će u toku štrajka biti u stalnom dežurstvu kako bi se, kažu, između ostalog, sačuvala imovina Banje. Traže da im se isplati sedam plata i uplate doprinosi iz prethodnog perioda. Napominju da je sezona bila više nego uspješna, da su to prije nekoliko dana potvrdili i u rukovodstvu ove ustanove, ali plata nema.