latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:30 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Deratizacija u Bijeljini krajem septembra, 167 glodara po domaćinstvu (VIDEO)

Prema rezultatima monitoringa koji je obavilo preduzeće "Eko zaštita" u Bijeljini broj glodara procijenjen je na 167 po domaćinstvu. Iz gradske uprave saopštavaju da je sprovedena procedura javne nabavke i izabran izvođač, pa bi deratizacija trebalo da počne krajem septembra.
Bijeljina - deratizacija - Foto: RTRS
Bijeljina - deratizacijaFoto: RTRS

Sistematska jesenja deratizacija mora biti urađena svake godine kako bi se smanjio broj glodara, a time zaštitilo zdravlje ljudi i životinja i smanjila šteta koju pričinjavaju. Stručnjaci upozoravaju da na području Bijeljine postoje 94 divlja odlagališta smeća i čak 458 napuštenih domaćinstava, što su potencijalni izvori zaraze koju prenose glodari.

U gradskoj upravi, osim šturog saopštenja u kome čak nije navedena ni vrijednost ugovora o sistematskoj deratizaciji, niti rokovi za izvođenje ovog posla, već samo ime izvođača, nismo uspjeli dobiti više informacija. U preduzeću "Eko zaštita" kažu da će deratizaciju sprovesti temeljno, postavljanjem dvije vrste biocidnih preparata na kritična mjesta.

Deratizacija će biti obavljena u podrumskim prostorijama zgrada, školskim i predškolskim ustanovama, vjerskim objektima, bolnici i Domu zdravlja, u porodičnim stambenim i pomoćnim objektima, a obuhvatiće i poljoprivredna gazdinstva, za šta će će iz lokalnog budžeta biti izdvojeno 37.000 maraka. Privrednici imaju obavezu da sami urade deratizaciju u svojim prostorijama.