latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:31 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Upravi CZ uručena deminerska oprema vrijedna 23.000 dolara (VIDEO)

Upravi Civilne zaštite Republike Srpske danas je u Istočnom Sarajevu uručena deminerska oprema vrijedna 23.000 dolara. Ovom donacijom Ambasade SAD-a u BiH, u značajnoj mjeri će se poboljšati rad na terenu deminerskog tima.
Donacija Civilnoj zaštiti - Foto: RTRS
Donacija Civilnoj zaštitiFoto: RTRS

Oprema za deminiranje sastoji se od devet lokatora za kasetnu municiju i 70 samonosivih vizira. Timovima za deminiranje pomoćiće u bezbjednijoj i bržoj pretrazi terena kao i manjoj mogućnosti grešaka u radu na terenu.

Ljubomir Božović, vođa Tima za uklanjanje i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava ističe da će im nova oprema u budućem poslu dosta značiti.

"Pošto nismo imali te detektore, a ove što smo dobili su najnovije generacije, trebalo bi da budemo još uspješniji u pronalaženju minsko-eksplozivnih sredstava", ističe Božović.

Oko 10 odsto stanovništva Repubike Srpske živi u strahu od mina, odnosno 1,5 odsto ukupne teritorije Republike Srpske još se nalazi pod minsko-eksplozivnim sredstvima. Republička uprava civilne zaštite nastoji da u narednim godinama preostalu teritoriju očisti od mina.

"Iz dana u dan se pojavljuju mjesta i prostori za koje mi nismo imali informacije da su pod minama. Ova oprema značiće nam puno u našem daljem radu radi bezbjednosti naših građana, a samim tim i deminera na svakodnevnim zadacima", naglasio je direktor Republičke uprave civilne Zaštite Mile Međed. 

Oprema koja je danas uručena počeće da se koristi na terenu već u narednim sedmicama jer su timovi za deminiranje već osposobljeni za rad sa novom opremom.